Hlavní obsah

Peking přiznal, že účinnost jeho vakcín kulhá. Zkoumá vakcínový koktejl

Foto: Profimedia.cz

Čína chce do poloviny roku 2022 naočkovat až 80 procent obyvatel.

Reklama

Podle místních úřadů účinnost čínských očkovacích látek proti koronaviru je velmi nízká. Peking z toho důvodu zvažuje míchání preparátu společnosti Sinovac s jinými vakcínami od čínských výrobců.

Článek

Ředitel čínského Centra pro kontrolu nemocí dohlížejícího na epidemickou situaci v zemi Kao Fua prohlásil, že čínské vakcíny „nemají příliš vysokou míru ochrany“. Oznámil to na tiskové konferenci v jihozápadním městě Čcheng-tu. Ve snaze zajistit vyšší účinnost vakcín a spolu s tím i ochranu proti koronaviru, zvažují místní úřady kombinaci různých preparátů.

„Nyní se uvažuje, zda bychom měli pro imunizační proces použít různé vakcíny,“ citují americká média šéfa CCDC. Agentura AP dodává, že úředníci na nedělní tiskové konferenci žádné možné změny v oficiálních plánech Pekingu v souvislosti s bojem s koronavirem neoznámili. Jeden z nich ale uvedl, že čínští vědci nyní pracují na vývoji dalších mRNA vakcín.

Odborníci se domnívají, že míchání vakcín nebo postupná imunizace mohou zvýšit účinnost aplikovaných preparátů.

Britští vědci z Oxfordské univerzity momentálně pracují na výzkumu, jenž by měl odhalit, zda lze dvě očkovací látky proti koronaviru smíchat a nakolik účinně to funguje. V rámci experimentu použivají vakcínu od farmaceutického giganta Pfizer/BioNTech a očkovací látku společnosti AstraZeneca.

Výzkumníci z Brazílie na základě klinických studií dříve zjistili, že vakcína CoronaVac čínské společnosti Sinovac dosahuje 50,4% účinnosti. Ve srovnání s jinými vakcínami nevykazuje tak vysokou efektivitu, splňuje však obecné podmínky stanovené Světovou zdravotnickou organizací a čínskou vládou.

Nedostatečná transparentnost dat a nedostatky údajů v publikovaných výzkumech vyvolaly k čínským vakcínám značnou nedůvěru. Prováděné testy účinnosti čínských protikoronavirových preparátů se navíc zásadně lišily výzkumný ústav od ústavu. Mluvčí společnosti Sinovac Liu Peicheng v reakci na to uvedl, že výsledky se mohou měnit v závislosti na věku lidí, kteří se studií účastní, kmenu viru a dalších faktorech.

Peking mezitím distribuoval stovky milionů dávek této čínské vakcíny do jiných zemí. Preparátem pekingské farmaceutické firmy Sinovac Biotech Ltd. očkují například Srbsko, Turecko, Singapur, Indonésie, Chile, Ukrajina a další. Podle ministerstva zahraničí vakcíny vyrobené dvěma státními výrobci, Sinovacem a Sinopharmem, byly exportovány do 22 zemí včetně Mexika, Maďarska a Brazílie.

Schválení pro nouzové a všeobecné použití dostalo v polovině minulého měsíce pět čínských látek, včetně tří vakcín, které jsou také distribuovány do jiných zemí. Ambicí čínských úřadů je do konce června naočkovat 40 procent populace. Doposud však nejlidnatější země světa s téměř 1,4 miliardy obyvatel aplikovala 140 milionů dávek.

Pekingské úřady mimo jiné minulý měsíc začaly znovu vydávat víza pro cizince. Podmínkou je však potvrzení o tom, že byli naočkováni vakcínou čínské výroby. Tento krok vzbudil velkou diskuzi veřejnosti, protože některé státy vakcínami čínských výrobců neočkují.

Peking také prohlásil, že zahraniční vakcíny včetně těch, které schválila Světová zdravotnická organizace, akceptovat nebude.

Reklama

Doporučované