Hlavní obsah

Kouzlení s čísly. Skutečná účinnost čínské vakcíny v Brazílii překvapila

Foto: Profimedia.cz

Vakcína od čínského výrobce Sinovac je zřejmě méně účinná, než se původně uvádělo.

Reklama

Ani 80, ani 70, ale účinnost 50,4 procenta zjistila u koronavirové vakcíny čínského výrobce Sinovac poslední fáze testování v Brazílii. Tamní institut pod tlakem vědců výrazně korigoval původně mnohem vyšší procento.

Článek

Vakcínu CoronaVac od pekingského výrobce Sinovac si objednaly mimo jiné Turecko, Indonésie, Singapur a právě zmiňovaná Brazílie. Čínská firma tvrdí, že po světě prodala už 300 milionů dávek očkovací látky. Ohledně její účinnosti přicházejí zprávy o pozoruhodně velkém „rozptylu“.

Ještě minulý týden předběžná klinická studie z Brazílie uváděla účinnost skoro 80 %. Průběžná analýza v Turecku v prosinci loňského roku ukázala, že vakcína je účinná v 91,25 % případů, což je velmi vysoké číslo. Indonéský úřad pro kontrolu potravin a léčiv naproti tomu 11. ledna oznámil, že ochranný účinek čínské vakcíny je 65,3 %. Navzdory tomu Indonésie schválila povolení nouzového použití vakcíny a zahájí masové očkování obyvatelstva. Přednostně chce naočkovat věkovou skupinu 18 až 59 let a pokusí se vytvořit tzv. „stádní“ nebo kolektivní imunitu. Ale to je jiný příběh.

Uznávaný Institut Butantan z brazilského São Paula minulý týden zveřejnil předběžné výsledky poslední fáze klinické studie, které byly více než slibné. Účinnost 78 % a úplná ochrana proti vážnému průběhu nemoci covid-19. Jenže podle Wall Street Journal se ozvala skupina brazilských vědců, která Butantan obvinila z matení veřejnosti.

Pod tímto tlakem v posledních hodinách institut „upřesnil“, že původně uváděná účinnost se týká jen dobrovolníků s vážným až mírným průběhem nemoci. Když se ale započítají úplně všichni účastníci studie, včetně jedinců s velmi mírným průběhem covidu-19, kteří nevyžadovali žádnou lékařskou péči, snížilo se celkové procento účinnosti na pouhých 50,4 %. To je jen velmi těsně nad hranicí stanovenou brazilským regulátorem pro nouzové schválení očkovací látky pro masové použití.

Abychom byli spravedliví, na začátku vývoje vakcín byla cílem jakákoliv účinnost látky nad 50 %. „Cokoliv nad 50 % bychom ještě před měsícem považovali za velký úspěch, 70 % je navíc komfortně vyšší účinnost, než mají například vakcíny proti sezónní chřipce,“ napsala BBC v článku o účinnosti vakcíny firmy AstraZeneca. Taky Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí padesátiprocentní hranici pro masové použití jakékoli očkovací látky proti koronaviru.

Účinnost dosud vyvinutých vakcín proti koronaviru podle 3. klinické fáze, zdroj Financial Times

1) BioNTech/Pfizer – 95 %,

2) Moderna – 94,1 %,

3) AstraZeneca / Oxford University – 70 %,

4) Gamaleja (Sputnik V) – 95 %,

5) Sinopharm II – 79 %.

Wall Street Journal tvrdí, že „brazilská epizoda“ a nedostatečná transparentnost dál narušila důvěryhodnost čínské vakcíny, k níž už beztak v Brazílii a v dalších státech lidé vyjádřili svůj odpor.

Brazilská vláda si jako alternativu k čínskému CoronaVacu objednala vakcínu vyvinutou Oxfordskou univerzitou společně s firmou AstraZeneca. I ta čeká v jihoamerické zemi na schválení k nouzovému použití. Brazílie patří co do řádění covidu-19 mezi nejhůře postižené země světa. Přes 8,1 milionu nakažených ji řadí na 3. místo za Spojené státy a Indii.

Čína, odkud se smrtící virus začal s největší pravděpodobností šířit, doufala, že si poskytnutím vakcíny rozvojovým a spíš chudším zemím světa vylepší svou pošramocenou reputaci. Čínské státní GlobalTimes citují ředitele oddělení infekčních nemocí pekingské First Hospital Wang Kuej-čchianga, který ochranu 50 procent lidí od nákazy koronavirem považuje za „dost dobrou zvlášť v takto rizikové populaci“.

Doktor Wang taky upozornil na skutečnost, že výrobce Sinovac vyžaduje podání dvou dávek vakcíny během 14 dní, k čemuž se ale při brazilské klinické studii zřejmě nepřihlíželo. I proto může být podle Wanga účinnost ve skutečnosti vyšší.

Reklama

Doporučované