Hlavní obsah
Online

Prymula: Budeme muset zřejmě přitvrdit

Přenos z Poslanecké sněmovny.Video: Poslanecká sněmovna

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Ministr zdravotnictví Roman Prymula upozornil, že řada lidí o víkendu nedodržovala vládní opatření - například stáli ve skupinkách při pití piva. Prymula varuje, že to může překazit snahy o zpomalení šíření viru. Doporučuje, aby se potkávali maximálně příbuzní. Ve Sněmovně pak řekl, že tak zřejmě bude muset vládě představit ještě přísnější opatření proti nákaze.

- Denní nárůst prokázaných případů nemoci covid-19 v Česku se vrátil nad 8000, v pondělí přibylo 8076 nakažených. Předchozí pondělí bylo o téměř 3800 případů méně.

- Vicepremiér Jan Hamáček označil za „point of no return“ - tedy bod, za kterým už není návratu - počet 240 tisíc aktuálně nakažených. V takovou chvíli by už začaly kolabovat nemocnice.

- V pondělí vláda rozhodla o dalším rozšíření povinnosti nosit roušky. Od středy bude nutné zakrývat si dýchací cesty i venku v zastavěných oblastech měst a obcí, pokud budou lidé od sebe blíž než dva metry. Roušky budou povinné i v autě, pokud řidič nejede sám nebo se svojí rodinou.

Dění jsme sledovali i v pondělí

  • Vyplacení 5000 Kč důchodcům je ve Sněmovně ve finále

    Návrh na poskytnutí jednorázového příspěvku 5000 korun všem důchodcům je ve Sněmovně před závěrečným schvalováním. K vládní předloze se v dnešním druhém čtení sešla desítka poslaneckých úprav. Například Piráti chtějí snížit příspěvek na 1500 korun a hnutí STAN chce navíc poslat 6000 korun samoživitelům, samoživitelkám a rodičům pobírajícím rodičovský příspěvek. Poslanci by mohli hlasovat o podobě návrhu zřejmě už koncem příštího týdne.

    Lidovci chtějí dát podle svých úprav důchodcům s nadprůměrnou penzí jednorázově 3000 korun, a naopak 7000 korun těm, kteří vedle starobního nebo invalidního důchodu pobírají pozůstalostní penzi. K příspěvku by chtěli přidat také 500 korun za každé vychované dítě.

  • Počet zemřelých překonal rekordní hodnotu

    V pondělí přibylo v Česku dalších 89 úmrtí lidí nakažených koronavirem, což je nejvyšší počet zemřelých za den od začátku epidemie. Dnes bylo zatím k 18:00 zaznamenáno dalších 33 mrtvých na celkem 1600. Případů nemoci covid-19 bylo za dnešek k večeru potvrzeno přes 6800, což je nejvyšší nárůst za den k 18:00 za celou dobu epidemie v Česku. Nejvýraznější nárůst je stále na Zlínsku. Vyplývá to z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví.

  • Úterý zatím znovu rekordní

    Za úterý přibylo podle poslední aktualizace Ministerstva zdravotnictví zatím 6814 případů onemocnění covid-19. Čísla jsou aktuální k osmnácté hodině dnešního dne.

  • Zlínsko má nezáviděníhodné prvenství

    Ve Zlínském kraji přibylo za pondělí podle údajů ministerstva zdravotnictví 594 potvrzených případů nákazy koronavirem. Ze čtyř okresů v kraji se momentálně šíří nákaza nejrychleji na Zlínsku, za posledních sedm dní se tam objevilo téměř 798 nových případů nemoci v přepočtu na 100 000 obyvatel, což je nejvíce mezi okresy v Česku.

    Primátor města Zlín Jiří Korec (ANO) je však přesvědčen, že situace je stabilizována. „Co se týče města Zlína, tak se tu lidé chovají velmi zodpovědně. Nedá se říct, že je situace dobrá, denní přírůstky jsou až na výjimky konstantní a nijak se nevymykáme trendu, který panuje v České republice,“ říká Korec.

    Podle jeho slov chce město situaci zlepšit posílením odběrových míst a kontrolou dopravních spojů za účelem dodržování dostatečných rozestupů. Primátor dále ujišťuje, že je v intenzivním spojení s krajskou hygienickou stanicí, se kterou konzultuje další možné postupy.

  • Ve středu ráno mimořádně zasedne vláda

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) dnes v Poslanecké sněmovně naznačil, že bude nutné brzy přijmout další opatření k omezení šíření koronaviru. I za současných omezení je podle něj kontaktů mezi lidmi stále příliš mnoho.

  • Bezplatné testy pendlerů odhalily více než 3 procenta nakažených

    Bezplatné testování českých pendlerů na německé straně přechodu Železná Ruda odhalilo 3,3 procenta pozitivních lidí jezdících za prací do Bavorska. Jde o 48 Čechů z 1456, kteří se dali otestovat minulý týden od pondělí do čtvrtka. Zemský okres Regen, který testování Čechů financuje za podpory vládního obvodu Dolní Bavorsko, v něm bude pokračovat. Čeští pendleři se mohou na hraničním přechodu Bayerisch Eisenstein testovat zdarma vždy od 06:00 do 18:00. Původně měly testy skončit minulý týden.

  • Jihomoravský kraj shání 500 studentů do nemocnic

    V nemocnicích zřizovaných Jihomoravským krajem je dostatek lůžek pro pacienty s covidem-19, nemocnice ale potřebují výpomoc zhruba 500 studentů. V tiskové zprávě to po svém dnešním jednání uvedl krizový štáb Jihomoravského kraje. Vyzval také odběrová místa v nemocnicích ke zvýšení kapacit. Znovu se štáb sejde příští úterý.

  • Pirátka Richterová: Babiš by se měl omluvit za zlehčování situace

    „Pan premiér vlastně zlehčoval závažnost situace ještě v září. Má prosba by byla, aby vyhodnotil, jak napomoci důvěře lidí a dodržování opatření tím, že by bylo, myslím, namístě se za tyhle výroky omluvit,“ uvedla Richterová. Jako příklad uvedla premiérův výrok ze 13. září o nízkém počtu lidí, kteří v souvislosti s koronavirem zemřeli.

  • Většina obchodů zůstane 28. října zavřená

    Především potravinářské řetězce chtějí nechat zaměstnance odpočinout, vyplývá z ankety ČTK mezi prodejci. Ve vybrané svátky musejí zůstat obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních zavřené. Zákon o prodejní době v maloobchodě ovšem při nouzovém stavu neplatí, upozornil už při jeho prvním vyhlášení na jaře mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

  • Počet nakažených v diakonii Sobotín se zdvojnásobil

    Nákaza novým typem koronaviru v domově pro seniory Diakonie v Sobotíně na Šumpersku již postihla 31 klientů a 16 zaměstnanců. Osm klientů v souvislosti s onemocněním zemřelo, ve všech případech šlo o seniory s řadou dalších onemocnění, uvedlo na svých stránkách vedení domova. Domov je kvůli rozšířenému onemocnění v izolaci od začátku října. Kvůli personálnímu oslabení využil pomoci čtyř studentek sociálních a zdravotních oborů.

  • Platnost řidičských průkazů se kvůli frontám prodlouží

    Opatření, na kterém se resort dopravy dohodl s Ministerstvem vnitra, platí pro řidičské průkazy a průkazy profesní způsobilosti řidiče. „Za předpokladu, že uplynula doba platnosti dokladů v době trvání nouzového stavu, se hledí na tyto doklady jako na platné, respektive držitelé těchto dokladů nebudou za výkon činnosti realizovaný s dokladem, jenž v době nouzového stavu pozbyl plynutím času své platnosti, v přestupkovém řízení postihováni,“ stojí v metodickém stanovisku Ministerstva dopravy, které dnes dostaly jednotlivé úřady. Opatření zatím platí po dobu nouzového stavu, Ministerstvo dopravy však navrhuje jeho pokračování až do konce března.

  • Prymula: Budeme muset zřejmě představit přísnější opatření

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula naznačil, že by se opatření proti šíření nového typu koronaviru mohla zpřísnit. Ve Sněmovně Prymula řekl, že kontaktů mezi lidmi je stále příliš mnoho.

    „Tím je logické, že budeme muset zřejmě představit vládě přísnější opatření,“ řekl ministr. Nezbývá podle něho příliš času. „Na vrcholovou kapacitu, kterou už těžko ovlivníme, protože tady je doběh nějakých deseti až 14 dnů, že se dostaneme podle předpokladů se špičkou někdy 11. listopadu,“ uvedl. Podle ministra může být potřeba 9000 až 11000 standardních lůžek nebo lůžek s kyslíkem a 1500 až 3000 lůžek intenzivní péče pro pacienty se zvlášť těžkým průběhem onemocnění covid-19.

  • Linet a vláda uzavřely smlouvu o dodání 1618 zdravotnických lůžek

    První dvě stovky poveze společnost do polní nemocnice v Praze Letňanech ve středu, informovala dnes Daniela Benešová za Linet, který má provoz ve středních Čechách. Vláda minulý týden projevila zájem o 4000 lůžek. „Zareagovali jsme okamžitě. Připravili plán výroby i nabídku, byla to pro nás jasná priorita. Jsme česká firma a chceme pomoct Česku, když nás potřebuje,“ uvedl ředitel Linetu Tomáš Kolář. Zakázku, pro kterou je nyní podepsána smlouva, bude tvořit 1198 standardních lůžek a 420 lůžek pro intenzivní péči.

  • FN Olomouc kvůli prudkému zvýšení odběrů zavádí rezervace

    Rekordních více než 900 odběrů pro testy na nákazu covidem-19 provedli minulý týden v pátek zdravotníci Fakultní nemocnice Olomouc. Kvůli prudkému nárůstu počtu odebraných vzorků nemocnice zavede od středy povinné rezervace také pro pacienty odeslané na testy praktickými lékaři nebo hygieniky. Opatření má předejít dlouhým frontám před odběrovým místem.

  • Uherské Hradiště v pátek zavře městský úřad

    Jde o preventivní opatření, aby se spolu s víkendem prodloužil pro pracovníky počet volných dní a tím se snížila frekvence potkávání lidí na úřadě. V jakém provozu bude městský úřad fungovat od pondělí, by mělo být známo do konce týdne, řekl ČTK mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

  • Sněmovna potvrdila stav legislativní nouze

    Stav legislativní nouze umožní při nynější koronavirové krizi zrychlené projednávání vybraných zákonů. Pro jeho potvrzení hlasovalo 87 z 98 přítomných poslanců. Tento týden by měli poslanci schvalovat celkem osm vládních návrhů, které reagují na epidemii nového typu koronaviru. Jde například o změny v ošetřovném, o prodloužení úlev pořadatelům zrušených kulturních akcí, o příspěvek ekonomicky postiženým podnikatelům, o další odklad elektronické evidence tržeb a o prodloužení záručního programu COVID III.

  • Soud zrušil zákaz výuky na VŠ. Školy ale zůstanou zavřené

    Pražský městský soud zrušil rozhodnutí pražské hygienické stanice, která v září zakázala osobní přítomnost vysokoškolských studentů na výuce. Pravomocným rozsudkem vyhověl podané správní žalobě. Uvedl, že rozhodnutí hygieniků je nepřezkoumatelné, protože v něm chybí dostatečné zdůvodnění. Na rozhodnutí upozornil server Česká justice. Šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová ČTK řekla, že rozsudek nebude mít žádné praktické důsledky, protože od 14. října jsou vysoké školy uzavřené podle rozhodnutí vlády. Zmínila nicméně, že hygiena využije opravné prostředky. V úvahu připadá podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu.

  • Hamáček: Bod zlomu je 240 tisíc nakažených

    Vicepremiér Jan Hamáček označil za „point of no return“ – tedy bod, ze kterého už není návratu – počet 240 tisíc aktuálně nakažených. Uvedl to v reakci na dotazy na Twitteru. V takovou chvíli by se už vyčerpala kapacita nemocnic. Dříve uvedl, že kolaps nemocnic by hrozil ve chvíli, kdy by bylo 120 tisíc nakažených. Nyní se ale podle něj kapacita nemocnic navýšila. Aktuálně se s nemocí potýká přes 100 tisíc Čechů.

  • Lidé styky omezili jen mírně

    Češi při současné vlně epidemie koronaviru zatím jen mírně omezili své kontakty s ostatními, v druhém říjnovém týdnu byli v blízkém kontaktu v průměru s 20 lidmi. Proti letním prázdninám, kdy byla situace podobná jako před epidemií, je to zhruba o dva kontakty méně. Proti březnu, kdy se nákaza koronavirem začala šířit, je to však přibližně o 12 více. Vyplynulo to z výzkumu, který zveřejnila organizace PAQ Research.

  • Sněmovna začíná jednat

    Začala jednat Poslanecká sněmovna. Na programu má diskuzi k vládním opatřením proti koronaviru nebo druhé čtení příspěvku pro seniory, takzvaného rouškovného.

Reklama

Hlavní zprávy