Hlavní obsah
Online

Roušky budou povinné venku i v autě. Ministerstvo nakoupí nová lůžka

Tisková konference po jednání vládyVideo: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Roušky bude povinné nosit v zastavěných částech obcí i v autech.

- Do statistik přibylo oproti ranním údajů dalších 79 úmrtí, počet zemřelých se tak zvýšil na 1501.

- Celé grémium ČSSD jde po setkání s nakaženým ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem do dobrovolné karantény. Součástí vedení je předseda a vicepremiér Jan Hamáček i ministři Jana Maláčová a Tomáš Petříček. Do karantény jde také ministr kultury Lubomír Zaorálek, který se s Tomanem sešel.

- Koronavirem se nakazil prezidentův poradce Martin Nejedlý. S Milošem Zemanem se údajně potkal naposledy deset dní před testem. Prezident se setkal také s ministrem Tomanem. Do karantény ale nemusí, protože oba politici měli roušky.

Vývoj jsme sledovali i v neděli:

  • Muzea mají smůlu, otvírat zatím nebudou

    Zatímco v mnohých evropských metropolích jsou i v době pandemie přístupná muzea a galerie za dodržování hygienických pravidel, v Česku jsou již druhým týdnem tyto prostory uzavřené.

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula na dotaz ČTK řekl, že muzea sice patří mezi méně rizikové aktivity, ale v současné době je potřeba zastavit exponenciální růst počtu nakažených lidí, a proto jsou zavřená. „Jakmile dojde k tomu, že křivka bude zastabilizována, tak ty provozy a kultura, která není riziková, budou samozřejmě v určitém režimovém modu spuštěny,“ uvedl Prymula.

  • Žáci z prvního stupně by se mohli místo ve třídách učit na škole v přírodě

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula nevyloučil podporu konání škol v přírodě pro děti z prvního stupně základních škol, aby bylo možné pokračovat ve výuce a zároveň zamezit šíření koronaviru ve společnosti.

    Na rozhodnutí je ale podle něj příliš brzy, bude záležet na vývoji epidemie v nadcházejících dnech.

  • Ministerstvo zdravotnictví podepíše smlouvy o dodávkách lůžek

    Ministerstvo zdravotnictví je před podpisem smluv se dvěma největšími dodavateli zdravotnických lůžek v Česku. Bezprostředně po podpisu smlouvy dodají 600 lůžek do vznikající polní nemocnice v pražských Letňanech, řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

    Lůžka, která jsou ve státních zásobách, podle Prymuly neodpovídají standardům.

  • Studenti nechtějí platit prodloužení studia kvůli covidu-19

    Přechod na výuku na dálku a přerušení praktické výuky u většiny oborů na vysokých školách povede zřejmě podle zástupců vysokoškolských studentů a akademických senátů k prodlužování studia.

    Vláda by proto podle nich měla upravit zákon tak, aby kvůli tomu posluchači v budoucnu nemuseli za delší studium platit a aby se o dobu uzavření škol mohla prodloužit doktorandská stipendia. Vláda by zároveň měla připravit kompenzace pro fakulty, které by tak přišly o peníze. ČTK o výzvě informoval místopředseda Akademického senátu Univerzity Karlovy David Hurný.

  • Prymula: O lockdownu tento týden rozhodovat nebudeme

    O případném dalším omezení života v Česku, takzvaném lockdownu, se podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) nebude diskutovat na vládě ani ve středu, ani tento týden. Řekl to dnes na tiskové konferenci po jednání vlády. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) o víkendu řekl, že by se mělo rozhodovat už podle počtu testovaných koncem tohoto týdne.

    „Základní opatření by měla platit minimálně 14 dnů, abychom věděli, že mají nějaký dopad. Nemyslím si, že by to bylo ve středu nebo kdykoliv tento týden,“ řekl Prymula.

  • Počet mrtvých s covidem překonal hranici 1500

    Počet lidí, kteří se s nemocí covid-19 léčí v nemocnicích, stoupl za den o dalších 202. Hospitalizovaných tak bylo v neděli 3721 nakažených, přičemž 589 z nich vyžaduje intenzivní péči. Do statistik přibylo oproti ranním údajům dalších 79 úmrtí, počet zemřelých se tak zvýšil na 1501. Do dnešního večera přibylo zatím 4086 potvrzených případů covidu, to je skoro dvakrát víc než do 18:00 minulé pondělí. Nakažených je nyní v Česku téměř 104 000. Vyplývá to z aktuálních údajů na webu Ministerstva zdravotnictví k dnešním 18:00.

  • Vláda schválila návrh rozpočtu se schodkem 320 miliard Kč

    Návrh počítá s růstem důchodů, zvýšením platů učitelů, vyššími výdaji na zdravotnictví nebo sociální dávky a s růstem investic. Národní rozpočtová rada, opoziční politici i řada ekonomů návrh rozpočtu kritizují. Na návrhu se neshodlo ani jednání tripartity. Naopak prezident Miloš Zeman návrh podpořil. Sněmovna by měla finálně schvalovat státní rozpočet po 15. prosinci, tedy nejspíše ve středu 16. prosince.

  • Pražští hasiči slouží kvůli covidu-19 v minimálním počtu

    Připraveny pomoci jsou jednotky dobrovolných hasičů, v záloze jsou krizové scénáře při dalším zhoršení situace. K dnešku bylo pozitivně testovaných na covid-19 dvacet pražských hasičů, 12 je v karanténě a 62 má nařízenou izolaci. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí hasičů Martin Kavka. V Praze je přes 850 příslušníků hasičského záchranného sboru.

  • Vláda schválila novou vzdělávací strategii

    Výuka ve školách by se měla víc zaměřit na získávání dovedností a vědomostí pro život v 21. století, zároveň by se měly snížit nerovnosti v přístupu ke vzdělávání. Počítá s tím strategie vzdělávání do roku 2030, kterou dnes podle informací Ministerstva školství schválila vláda. Materiál podle ministerstva reaguje jak na dlouhodobější problémy, tak na aktuální situaci kolem pandemie koronaviru, kvůli které školy musely dočasně přejít na výuku na dálku.

  • Na kolejích VŠ zůstaly tisíce studentů

    Vysokoškolské koleje v Praze již opustili téměř všichni studenti, kteří se z nich podle opatření vlády proti epidemii koronaviru měli minulý týden vystěhovat. Díky povoleným výjimkám přesto na kolejích zůstalo několik tisíc studentů. Většina z nich, a to kolem 11 800, je z Univerzity Karlovy a Českého vysokého učení technického v Praze. Vyplývá to z odpovědí zástupců vysokých škol na dotaz ČTK. Na kolejích UK je celková kapacita 10 564 studentů, na koleji ČVUT 7 500 studentů.

  • Vláda schválila 98 milionů pro film

    Peníze by měl dostat Státní fond kinematografie (SFKMG), který je má ve zvláštní výzvě poskytnout provozovatelům kin, produkčním a distribučním společnostem. ČTK o tom dnes informoval mluvčí fondu Jiří Vaněk. Opatření ještě musí schválit rozpočtový výbor Sněmovny. Pokud se tak stane, vyhlásí fond výzvu v druhé polovině listopadu a žádosti bude možné zasílat 30 dní.

  • V Moravskoslezském kraji je 287 zdravotníků s covidem-19

    Novináře o tom po dnešním jednání krizového štábu kraje informoval hejtman Ivo Vondrák (ANO). Hygienici apelovali na personál zdravotnických zařízení, aby dodržoval protiepidemická opatření, a to i při odpočinku během směny. Podle krajské hygieničky Pavly Svrčinové je v regionu nejvíc nakažených zdravotníků v zemi.

  • Kontrolní test prezidentova poradce Nejedlého byl negativní

    Opakované vyšetření prezidentova poradce Martina Nejedlého mělo negativní výsledek. Nejedlý dnes dopoledne Deníku N řekl, že nemá příznaky a dodržuje karanténu. Podle odpoledních informací serveru zůstane Nejedlý v karanténě i po druhém, negativním testu.

  • Vláda schválila půl miliardy korun pro cestovní ruch

    Cestovní kanceláře by měly mít možnost získat podporu nejvýše 2,75 procenta z plánovaných tržeb z prodeje zájezdů a služeb na letošní rok. Agenturám by mělo připadnout 500 korun za každý zrušený zájezd kvůli pandemii, který byl zakoupený od 1. prosince loňského roku do 1. října letošního roku. Nárokovat si budou moci také náhradu za zrušené pobyty v lázních za dobu, kdy musela být zařízení uzavřena. Průvodci by měli mít možnost dostat až 50 000 korun.

  • S péčí o seniory v domovech v Libereckém kraji pomůže armáda

    Ve třech krajských zařízeních se koronavirem nakazilo zhruba 50 klientů a chybí také třetina pracovníků přímé péče. Největší problémy mají nyní v domovech v Jabloneckých Pasekách a také v Rokytnici nad Jizerou. Na pomoc by mělo v úterý dorazit 12 vojáků, šest pomůže v Pasekách a šest v Rokytnici, řekl dnes ČTK náměstek libereckého hejtmana pro sociální věci Pavel Svoboda (ČSSD).

  • Rektoři se 28. října nesejdou na Hradčanském náměstí

    Slavnostního ceremoniálu předávání státních vyznamenání na Pražském hradě se většina rektorů kvůli napjatým vztahům s prezidentem Milošem Zemanem přestala účastnit už v minulých letech. Důvodem byl nesouhlas zástupců vysokých škol s odmítavým postojem prezidenta k některým rektorům a s jeho nejmenováním několika profesorů. Letos kvůli koronaviru rektoři vynechají i setkání před Hradem.

  • Ryanair přerušil leteckou linku z Brna do Londýna

    Letecký dopravce Ryanair přerušil v zimním letovém řádu pravidelnou linku z Brna do Londýna. Po neobnovení linky do italského Bergama to byla poslední linka, kterou mohli cestující od 25. října do 27. března pravidelně využívat. Důvodem je trvající krize letecké dopravy související s pandemií covidu-19.

Reklama

Hlavní zprávy