Hlavní obsah

Devět Čechů si dovezlo o prázdninách virus ze zahraničí

Foto: vlada.cz

Ministr Vojtěch nabádá u moře k opatrnosti. Jeho šéf, premiér Babiš, tvrdí, že nákaza hrozí spíš v horách než u moře.

Reklama

Tři případy mají původ na Slovensku, dva ve Švédsku.

Článek

V červenci se Češi dosud nakazili koronavirem v šesti zemích. V centrální databázi infekčních nemocí je od 1. do 11. července evidováno devět takových případů, z toho tři lidé byli na Slovensku, dva ve Švédsku a po jednom v Chorvatsku, Británii, Maďarsku a Srbsku. Radiožurnálu to dnes řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Čísla označil za zanedbatelná, v budoucnu se nicméně podle něj objeví ohniska, která vzniknou po návratu lidí ze zahraničí.

„V centrálním informačním systému infekčních nemocí, kde by za tuto dobu mělo být všechno, je to v Chorvatsku jeden. Potom Velká Británie jeden, Maďarsko jeden, Srbsko jeden, Slovensko tři, Švédsko dva. To je celé,“ uvedl Dušek.

Údaje statistika nekorespondují zcela s tím, co uvádí ministr zdravotnictví či premiér.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) o víkendu Seznam Zprávám řekl, že už jsou první případy nákazy u lidí, kteří se vrátili z letní dovolené. „Ale jde skutečně zatím o jednotky, nikoli o desítky případů,“ uvedl s tím, že dva lidé si nákazu přivezli z Chorvatska. Za rizikové země označil ministr ještě Bulharsko a Řecko. Lidé by při cestách do těchto oblíbených přímořských států měli podle něj počítat s tímto rizikem a preventivně se chránit.

Andrej Babiš pak ve svém Čau, lidi tvrdil, že cesty k moři jsou ovšem bezpečné, protože „nákaza hrozí více v horských oblastech“ aneb Uklidňoval voliče, že o koupání nepřijdou.

„Dva případy přišly z Chorvatska. Mluvil jsem s paní Rážovou, ten výskyt je hlavně v horských oblastech a u moře toho moc není,“ uvedl Babiš s odvoláním na hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou.

V Chorvatsku a Bulharsku v posledních dnech přibývá nakažených a Česko tamní situaci sleduje, nadále je považuje za země s nízkým stupněm rizika. V kategorii s vysokým rizikem nákazy zůstává z členských zemí EU dál jen Švédsko. Po návratu z Černé Hory a Srbska musí Češi ode dneška absolvovat test na covid-19, nebo nastoupit do dvoutýdenní karantény.

Reklama

Doporučované