Hlavní obsah

Vojtěch: Koronavirus si turisté přivezli z Chorvatska, pozor v Bulharsku a Řecku

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

„Pokud si někdo přece jen zvolí návštěvu zahraničních destinací, například Chorvatska, Řecka, Bulharska a dalších Čechy oblíbených míst, je třeba počítat s tímto rizikem a preventivně se chránit,“ řekl Seznam Zprávám ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Reklama

aktualizováno •

Podle ministra zdravotnictví jde o jednotky, ne desítky případů.

Článek

Letní dovolené v zahraničí se teprve rozbíhají, první čeští turisté vracející se zpoza hranic si už stihli přivézt nákazu koronavirem. Upozornily na to sobotní Lidové noviny, redakci Seznam Zpráv se nyní podařilo zjistit podrobnější informace.

Skutečnost, že se mezi Čechy vracejícími se ze zahraničí objevili koronavirem postižení jedinci, potvrdil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Ano, už jsme zaregistrovali první případy nákazy u osob, které se vrátily z dovolené. Ale jde skutečně zatím o jednotky, nikoli o desítky případů,“ řekl Vojtěch Seznam Zprávám.

Úřady se v posledních dnech zdráhaly říci, o jaké země jde. Ministr zdravotnictví sdělil, že rizikové jsou tři země - zejména Chorvatsko, Bulharsko a Řecko. To jsou ostatně destinace, kam se nyní Češi za koupáním nejčastěji vydávají. Konkrétně dva lidé si nákazu přivezli z Chorvatska.

„Je třeba, aby lidé byli obezřetní a sledovali aktuální epidemiologickou situaci v jednotlivých zemích, včetně lokálních ohnisek nákazy. Pokud si někdo přece jen zvolí návštěvu zahraničních destinací, například Chorvatska, Řecka, Bulharska a dalších Čechy oblíbených míst, je třeba počítat s tímto rizikem a preventivně se chránit,“ řekl Seznam Zprávám Vojtěch.

Podle něho je důležité, aby si lidé v daných zemích dávali pozor na situace, kdy by mohlo snadno dojít k nákaze. „Je důležité vybírat si místa, kde se lidé neshlukují, držet si odstupy, nosit roušku a pravidelně používat dezinfekci. Podmínky návratu z dovolených jsou dány semaforem, který pravidelně aktualizujeme,“ doplnil ministr.

Že by se nyní chystala vůči turistům vracejícím se z Chorvatska, Bulharska a Řecka nějaká nová hygienická opatření, Vojtěch popřel.

Italská zkušenost

Česká republika má s „dovozem“ koronaviru ze zahraničí zkušenost z letošního února a března, kdy se z italských Alp vraceli domů infikovaní turisté. Itálie byla tehdy jedním z hlavních evropských ohnisek. Z toho důvodu nyní české úřady podle Vojtěcha bedlivě sledují epidemiologický vývoj v zemích, kam se Češi vydávají na prázdniny.

Například Chorvatsko v sobotu oznámilo dosud nejvyšší denní přírůstek potvrzených případů koronaviru. Během 24 hodin podle chorvatského krizového štábu přibylo 140 infikovaných, celkově Chorvatsko v současnosti eviduje 1088 nemocných lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované