Hlavní obsah

A DOST! a první žena. Jan Tuna vzpomíná, za co vděčí revoluci

Jan Tuna vzpomínal na 17. listopad. „Poznal jsem svou budoucí první a dnes bývalou ženu,“ říká. Video: Vedran Kovačevič

 

Reklama

Když se v Praze schylovalo 17. listopadu 1989 k převratu, bylo Janu Tunovi šestnáct let. Jako student gymnázia žijící v Trutnově pochopitelně netušil, co se v metropoli stane. Dnes je vděčný za dva mezníky: za svou první, i když bývalou ženu, a také svobodu, díky níž může točit nezávislé potravinářské testy A DOST!.

Článek

„Svoboda je to nejcennější, co v životě máme. Je trochu smutné, že si jí víc nevážíme,“ zdůraznil v úvodu rozhovoru pro pořad Slavní novinář Jan Tuna, kterému 17. listopadu 1989 bylo šestnáct let.

„Byl jsem tuším ve třeťáku na gymplu a netušil jsem, co se v Praze stane a co se děje. Ten den jsem byl na maturitním plesu, kde jsem se seznámil se svou budoucí první a dnes bývalou ženou. Pak si také pamatuji, že jsem na domácím psacím stole množil různé výzvy a letáky,“ vzpomínal publicista, který pro Stream.cz točí nezávislé potravinářské testy v pořadu A DOST!.

„Nebýt 17. listopadu, neexistovalo by ani A DOST!. Mrzí mě, že si lidé často vyloží naše nezávislé testy tak, že za komunismu by se tohle nestalo a že jsme jedli kvalitněji. To není pravda. Lidé o tom jen nevěděli. Neexistovala svobodná média a pořady jako A DOST!. Žili jsme v nevědomosti, protože nám nikdo neřekl, co je dobře a co špatně.“

Jan Tuna si s moderátorem Slavných Radkem Hrdinou rovněž povídal o dalším svém pořadu Honza na cestách. Vzpomínal, která země ho nejvíc chytla za srdce.

„Úplně nejlépe jsem se cítil v Íránu. Lidé jsou usměvaví, milí, přestože žijí v režimu, který je nepřátelský. Žijí v podstatě v něčem, v čem my jsme žili před rokem 1989, ale v mnohem horší podobě,“ soudí známý novinář.

Celý rozhovor s Janem Tunou pro pořad Slavní si pusťte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované