Hlavní obsah

Aboridžinec poprvé jmenován ministrem pro domorodé obyvatele v Austrálii

Po překvapivém výsledku australských voleb zasedne ve vládě zástupce domorodého obyvatelstva Ken Wyatt.Video: Esther Beshirová, AP, Reuters

 

Reklama

Znovuzvolený australský premiér Scott Morrison (66) v neděli oznámil složení své příští vlády. Mnoho jejích členů bude ve funkcích pokračovat. Nově a vůbec poprvé bude stát v čele ministerstva pro původní obyvatele Austrálie příslušník komunity domorodých Austrálců. Podle australské stanice ABC jím bude Ken Wyatt z Liberální strany Austrálie. Morrison kabinet sestavuje po vítězství v nedávných volbách.

Článek

Kenn Wyatt nejprve působil na pozici ředitele domorodého vzdělávání. V roce 1996 byl pro svoje služby týkající se zdraví a zdravotní péče o Aboridžince jmenován členem Australského řádu. První volby vyhrál jako liberální kandidát už v roce 2010 ve federálních volbách. Mezi lety 2018 a 2017 působil jako asistent ministra zdravotnictví, později jako ministr péče o starší lidi a ministr zdraví domorodců. Když v roce 2010 poprvé vstoupil do australského parlamentu, vzal si na sebe tradiční oblek Booka – klokaní kožený kabát s peřím z červenoocasého černého ptáka kakadu. Ten symbolizuje vedoucí roli v noongarské kultuře. Za své zvolení na nový post ministra na Twitteru projevil vděčnost a slíbil, že zajistí velikost domorodých národů, což se odrazí i ve velikosti australského národa.

Ve vládě bude mimo jiné sedm žen. Marise Payneová zůstane v čele ministerstva zahraničí a k tomu bude řídit také ministerstvo pro záležitosti žen. Žena povede i ministerstvo obrany. Bude to Linda Reynoldsová, která nahradí svého předchůdce Christophera Pynea. Vůbec poprvé bude v Austrálii ženě svěřen rezort zemědělství, o němž bude rozhodovat senátorka Bridget McKenzieová.

V úřadech zůstanou například ministr vnitra Peter Dutton, financí Mathias Cormann, obchodu Simon Birmingham i spravedlnosti Christian Porter.

V Austrálii se volby letos konaly 20. května a překvapivě v nich zvítězila Morrisonova středopravicová koalice. Předvolební průzkumy dávaly větší šanci opozičním labouristům. Pro mnoho australských voličů to proto byl šokující výsledek. Vůdce labouristů Bill Shorten po neúspěchu ve volbách odstoupil z vedení strany. Podle deníku New York Times byly hlavními tématy volebních kampaní změna klimatu, zdravotní péče a důchody. Kromě toho průzkumy ukázaly, že voliče nejvíce znepokojovaly čím dál vyšší náklady na život navzdory rostoucí australské ekonomice.

Morrisonův kabinet loni ztratil těsnou parlamentní většinu a premiér ke konci vládl s menšinovým kabinetem a s podporou nezávislých poslanců. Oficiální volební výsledek stále není znám, ale volební komise oznámila, že premiérova koalice má už nyní v Poslanecké sněmovně o 151 křeslech 78 mandátů. Labouristé jich podle odhadů budou mít 67 a nezávislí a členové malých stran obsadí šest křesel.

Domorodí Aboridžinci neměli zákonem stanovené právo volit ve federálních volbách do roku 1962 a povinná účast ve volbách se jich týkala až od roku 1984. Několik zástupců Aboridžinců z oblasti Ngaanyatharra Lands sdělilo stanici ABC, že mají jako domorodí obyvatelé stejné problémy, jako měli před deset lety: silnice zůstávají uzavřené, infrastruktura zchátralá a domy přeplněné. „Nejsme zvířata. Neměli bychom s námi takto zacházet,” prohlásil během voleb zástupce komunity ve Wingellině Chris Reid. Někteří z nich považují vládu s jejími politickými představiteli za příliš vzdálenou jejich místním problémům. Podle ABC ale byly letošní volby jiné i v tom, že se k nim dostavilo 97 % oprávněných domorodých voličů.

Podle posledních dat Australského statistického úřadu tvoří Aboridžinci okolo 3,3 % celkové australské populace. Podle informací serveru National Geographic se domorodí Austrálci snaží udržovat svou starodávnou kulturu a stále bojují za uznání – a restituce – od australské vlády. Například stát Victoria nyní pracuje na první dohodě s populací Aboridžinců, která by uznávala jejich suverenitu. Austrálie jako federace ale doposud nikdy sama takovou dohodu nevytvořila, což z ní činí jedinou zemi v rámci Britského společenství (British Commonwealth), která neratifikovala smlouvu s původními národy žijícími na jejich území.

Reklama

Doporučované