Hlavní obsah

Lidé hlídají klima a kupují mrkev z Chile. Absurdní, říká pěstitelka

Celý magazín Ženský byznys Petry Krmelové s hlavním hostem Monikou Nebeskou, předsedkyní představenstva ZD Všestary.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Je historicky první předsedkyní představenstva zemědělského družstva v Česku. V ZD Všestary pěstují vyhlášenou cibuli s ochrannou známkou EU. Monika Nebeská byla hostem Ženského byznysu Petry Krmelové.

Článek

Monika Nebeská vede vyhlášené zemědělské družstvo a tvrdí, že v současné koronavirové krizi je víc než kdy jindy důležitá soběstačnost. Vývoj událostí podle ní ukazuje, jak důležité je mít pevný základ v zemědělství a potravinářství, a každá vyspělá země by si to měla uvědomit.

„Myslím, že by se mělo změnit chápání lidí, jak je důležité, že se nemůžou jen převážet potraviny z jednoho konce světa na druhý. Potřebujeme mít české zemědělce, aby dodávali potraviny. A my na to připraveni jsme. Pokud bychom měli podporu v tom, dodávat na český trh více - třeba ovoce a zeleniny, tak pro nás to není vůbec žádný problém,“ řekla Nebeská v pořadu Ženský byznys.

„Vidím absurditu i v tom, že lidé se snaží třídit odpad, zvažují ohledně uhlíkové stopy, zda pojedou na dovolenou letadlem, ale pak si koupí bio mrkev z Chile. Jde o to jíst potraviny, které nebyly přivezeny přes půl světa, a nechat si udělat steak od farmáře ve vaší lokalitě,“ přemítá předsedkyně představenstva ZD Všestary a jednatelka Všestary Group.

Sucho je trápí méně než měnící se výkupní ceny

Stále větší problém sucha je trápí, ale ne tak zásadně jako jiné kolegy. A to i díky preciznímu zemědělství, které je pro jejich fungování naprosto zásadní. Ať už jde o kapkovou, přesnou závlahu k rostlinám, tak přísun důležitých látek do půdy.

S příchodem mladých lidí, kterých je podle šéfky všestarského družstva v zemědělství dost, je držet krok s novými technologiemi v zásadě jednoduché. „Kéž by to ta generace po nás vnímala stejně. Mám radost, kolik máme mladých, co se zajímají o zemědělství. Přiznám se, že jim tak trochu kazím věkový průměr,“ směje se Nebeská.

Jedním z nich je Filip Štěpánek, hlavní agronom ZD Všestary. Tvrdí, že ani automobilky nejsou v jistém ohledu tak vepředu jako zemědělci.

„Práci dnes zadávám pomocí tabletu. Ani toho kolegu nemusím potkat, všechno je přesné. Snažíme se využívat dusík, draslík, fosfory, v přesně stanovené míře. Moji kolegové agronomové mi řeknou, chceme tolik a tolik dusíku, draslíku, všechno si lze přes technologie nasimulovat. Navíc nám systém sbírá výnosová data. Máme široký přehled o tom, co sbíráme,“ vysvětluje Štěpánek.

Všestary Agriculture Group

Obrat celé skupiny:

· 2009 - před 10 lety: 239 mil. Kč

· 2019 – odhad: 491 mil. Kč (více než zdvojnásobení obratu za 10 let)

· 2020 – výhled: 502 mil. Kč (nárůst oproti loňskému roku o 2,2 %)

Zisk celé skupiny:

· 2009 - 1,3 mil. Kč

· 2019 – odhad: 12,3 mil. Kč (zvýšil se 9,5 krát za 10 let)

· 2020 – výhled: 15,8 mil. Kč

ZD Všestary:

3 300 ha půdy

Ocenění cibule:

· 2008 – zařazení Všestarské cibule Evropskou komisí na seznam zboží s chráněným označením původu a chráněným zeměpisným označením

„Viděla jsem budoucnost nasimulovanou za deset let, budete si promítat jednotlivá pole, simulace, co ta pole ohrožuje a tak. Možná bude stačit skoro sedět v kanceláři. Na druhou stranu ale do zemědělství půjdou vždycky lidé, kteří mají rádi půdu, přírodu a potřebují s ní být v kontaktu,“ říká jednatelka Všestary Group, která na rozdíl od mnohých v okolí udržela stáda skotu přesto, že to finančně často nebylo jednoduché.

Stále se měnící cenová politika a výkupní ceny jim tak v posledních letech dělají větší čáry přes rozpočet než sucho. Ani dnes prý není vyhráno.

„Já si dělám takovou tabulku a v ní vidím vývoj za posledních asi patnáct let. Jsou to takové vlny, my ani dneska nevíme, jestli třeba za půl roku nepoklesne cena tak, že to bude pod naše výrobní náklady. Mám pocit, že čím déle jsem v zemědělství, tím méně rozumím tomu, co všechno vlastně ovlivňuje poptávku,“ popisuje situaci žena, která do podniku nastoupila ve svých 27 letech jako ekonomka mezi samé muže.

Monika Nebeská

V ZD Všestary začala pracovat jako účetní v r. 1995.

V roce 1996 se stala finanční ředitelkou a místopředsedkyní představenstva.

V roce 2009 se stala ředitelkou družstva a předsedkyní představenstva.

Stala se tak historicky první předsedkyní představenstva zemědělského družstva v ČR.

Ti ji zpočátku nebrali. „Lidově řečeno, dávali mi hodně velký kouř. Mám ráda výzvy, snad jsem to vzala za správný konec. Bylo to bývalé JZD a já s vtipem ráda říkám, že jsem předseda JZD.“ Dnes vede podnik se 120 zaměstnanci, má troje holínky, ale nejčastěji pobíhá po družstvě v lodičkách.

Dotace bych plošně zrušila

Společnost vidí podle Moniky Nebeské zemědělství jenom jako dotace. „Ale ono to tak není. Jsou nějak nastaveny v Evropě a my to musíme akceptovat. Já osobně už patnáct let říkám, že by dotace vůbec neměly být. Měly by být zrušeny, ale plošně v celé Evropě,“ je přesvědčena. Její společnost je na nich závislá přibližně z pěti procent. Dotace jsou podle ní pomoc, ale přežili by bez nich.

Trápí ji i fakt, že se momentálně nastavuje nová společná zemědělská politika, která by měla začít fungovat v roce 2021, a stále nejsou jasné detaily.

„My nevíme vůbec nic. Bojíme se zastropování, protože se začalo chápání společností dělit na velké a malé. Vadí mi omezení dotací velkým hráčům. Velké znamená pro společnost špatné, malé dobré, proti tomu musím důrazně protestovat,“ říká Nebeská.

Reklama

Doporučované