Hlavní obsah

Aby získala práci na stavbě, musela se převlékat za muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Svět bez obalu: Dívka z pákistánského Péšávaru se musela převlékat za muže, aby získala práci na stavbě.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Třiadvacetiletá Shehla potřebovala práci. Musela se vydávat za muže, jinak by ji na stavbu mezi ostatní dělníky nepřijali.

Článek

Shehla si kvůli práci pořídila mužské šaty a vybrala klučičí jméno. „V práci jsem si nechala říkat Salim. Nosila jsem tyto šaty,“ ukazuje. Říká, že by nemohla jako žena nosit na stavbu ženské oblečení a pracovat s muži. „Díky těm pánským šatům jsem se cítila jako muž. Ty šaty chránily mou identitu.”

Koncem minulého roku se o jejím příběhu dozvěděla redakce Rádia Svobodná Evropa a natočila o ní reportáž. Mnozí z těch, kteří vyprávění mladé dívky zhlédli, se rozhodli vypomoci. A začali posílat peníze. Celkem se Shehle sešlo na tři tisíce dolarů.

„Od té doby už nemusím chodit oblečená jako muž,“ usmívá se dívka z Péšávaru. „Naopak – teď prodávám dámské šaty. Chodím a nabízím je dům od domu.”

Obchod s oblečením není tím jediným, co za příspěvky od lidí pořídila. Protože se stará o svého otce i sestru, pořídila malý pozemek a doufá, že na něm jednou postaví dům.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Související témata:

Doporučované