Hlavní obsah

Academia Film Olomouc nabídne osm desítek soutěžních filmů, festival bude online

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Na osm desítek soutěžních filmů se budou moci na přelomu dubna a května těšit diváci festivalu Academia Film Olomouc (AFO). Do nejstarší české přehlídky populárně vědeckých filmů se přihlásilo přes 3000 snímků z celého světa.

Článek

Festival se letos uskuteční online. Lidé jej budou moci sledovat na platformě festivalu zdarma. Chybět nebude ani online doprovodný program v podobě přednášek a rozhovorů s hosty či koncerty a DJ sety.

Snímky 56. ročníku festivalu budou k vidění 27. dubna až 11. května na platformě www.watchandknow.cz. Adaptovat do online prostředí se musel festival kvůli pandemii koronaviru i loni, podle pořadatelů se však na druhou stranu touto podobou dostávají filmy k širšímu publiku. Návštěvníci zhlédnou i více snímků, než by zvládli na živém festivalu. „Loni online festival navštívilo 12 tisíc návštěvníků,“ uvedla mluvčí AFO Hana Křížková.

V letošním ročníku vybrali pořadatelé 44 filmů ze 17 zemí do mezinárodní soutěže, 18 filmů do česko-slovenské soutěže a 15 filmů do soutěže krátkých filmů. I s doprovodnými tematickými sekcemi festival nabídne ke stovce dokumentárních filmů zaměřených na vědu. Chybět mezi nimi nebudou například snímky věnující se robotům a umělé inteligenci, ale i příběhy ze světa zvířat či o životě na planetě zachycující témata požárů v Austrálii, tajících ledovců i budoucnosti energetiky.

Fanoušci esejistických snímků se mohou těšit na černobílý film o záchraně praturů, portrét a zpověď francouzsko-portugalské geografky Suzanne Daveauové či film o antropocénu se slavným filozofem Brunem Latourem. Diváci by si podle vedoucího programu Ondřeje Kazíka neměli nechat ujít například také film Citizen Nobel o Jacquesovi Dubochetovi, držiteli Nobelovy ceny za chemii, který svůj hlas využívá v kampani proti klimatické krizi, nebo dokument Pluto: Back from the Dead, který přibližuje objevy sondy New Horizons.

Další program přinesou tematické sekce Adaptace, Menstruace, Vizualizace dat a Hot&Spicy věnující se účinkům kapsaicinu, rostlinného alkaloidu. Chybět nebudou ani přednášky a rozhovory. Divákům se představí držitel Nobelovy ceny za chemii Dubochet, antropoložka a archeoložka Kate Pechenkinaová, expertka na orangutany Biruté Galdikasová, odborník na energetiku Richard Heinberg či umělec specializující se na vizualizaci zvuků Andy Thomas.

Reklama

Doporučované