Hlavní obsah

Olomouc poskytne prostory seriálu Jana Hřebejka

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Olomouc a tamní Univerzita Palackého poskytnou od čtvrtka na dva týdny prostory pro natáčení čtyřdílného seriálu Pozadí událostí režiséra Jana Hřebejka a scénáristy Petra Jarchovského.

Článek

Hřebejk i Jarchovský již mají s Olomoucí filmařskou zkušenost. Námět na scénář napsal olomoucký spisovatel Michal Sýkora, kterému je zdejší akademická půda blízká. Působí totiž na filozofické fakultě, na katedře divadelních a filmových studií.

Podle scénáristy Jarchovského byl příběh zasazen do prostředí zdejší univerzity s ohledem na fotogeničnost místa a předchozí výborné zkušenosti se vstřícným přístupem Univerzity Palackého. „Ostatně není to naše první zkušenost s natáčením zde. Díky spolupráci s Michalem Sýkorou, zdejším patriotem, jsem sem zasadil celkem pět sérií Detektivů od Nejsvětější trojice v režii Honzy Hřebejka a Viktora Tauše s Klárou Melíškovou v roli komisařky Výrové,“ uvedl Jarchovský.

Spisovatel Sýkora uvedl, že na rozdíl od Detektivů od Nejsvětější Trojice, kteří byli s Olomoucí a okolím pevně spjati, Pozadí událostí do konkrétního města původně nezasadil. „Pokud si dobře pamatuji, umístit příběh znovu do Olomouce byl nápad Honzy Hřebejka, nejspíš proto, že se mu tady u nás líbí a asi i dobře pracuje. Já jako olomoucký rodák jsem proti tomu nic nenamítal a rád jsem pomohl s výběrem lokací,“ doplnil Sýkora.

Čtyřdílný komediální seriál Pozadí událostí natáčí Hřebejk pro Českou televizi. V hlavních rolích se představí Jitka Čvančarová, Petra Hřebíčková, Martha Issová, Katarina Kubošiová (Katarzia), Jiří Havelka, Petr Ostrouchov či Luboš Veselý a další. Natáčet se začalo od 25. ledna, v Olomouci působí filmaři ode dneška, poslední klapka je naplánovaná na 5. dubna. Podle režiséra je téma seriálu dnešní, zabývá se vztahy mezi muži a ženami v době kampaně MeToo a měnících se společenských rolí.

Reklama

Doporučované