Hlavní obsah

Pekarová Adamová i Jurečka dnes od Zemana očekávají jasný plán předání moci

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

Předsedkyně TOP 09 i Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová předpokládá, že výstupem dnešní odpolední schůzky kandidáta na premiéra Petra Fialy (ODS) s prezidentem bude stanovení harmonogramu jmenování premiéra a vlády.

Článek

Řekla to dnes u památníku listopadových událostí na Národní třídě v Praze. Také lidovecký šéf Marian Jurečka očekává od hlavy státu jasný časový plán pro nejbližší dny a týdny.

„Strany pětikoalice udělaly maximum možného, aby ve velmi krátkém čase daly dohromady jak program, tak koaliční smlouvu, která bude příslibem dobrého vládnutí v příštích letech,“ řekla Pekarová Adamová. Fiala by dnes měl Zemanovi představit i jmenný seznam kandidátů na ministry.

Řekla, že nová vláda chce co nejrychleji převzít zodpovědnost. Situace si to podle ní žádá. Vláda Andreje Babiše (ANO) v demisi se tváří, že už nevládne, přitom je potřeba reagovat nejen na bující koronavirovou pandemii, míní.

Foto: Seznam Zprávy

Po dnešku by měl být seznam příštích ministrů již úplný.

V souvislosti s covidem ona i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) apelovali na zodpovědnost každého občana i na očkování. Vystrčil uvedl, že stále vládne Babišův kabinet, který musí dělat opatření. Je podle něj dobré je zkonzultovat se zástupci budoucí koalice, ale rozhodnout musí dosluhující vláda.

Podle Jurečky by Zeman měl představit Fialovi svůj časový plán pro nejbližší dny v souvislosti se jmenováním nové vlády, schůzkami s kandidáty na ministry a podobně. „My za nás máme všechno připravené a projednané,“ řekl. Očekává, že prezident jmenuje vládu tak, jak mu ji Fiala navrhne. „Nemáme žádná náhradní jména. Dali jsme jako předsedové stran ta nejlepší jména, která máme k dispozici pro jednotlivá ministerstva,“ dodal.

Reklama

Doporučované