Hlavní obsah

Advokát Altner zemřel. Jeho dluhy už skupuje miliardář Krúpa

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Nabízel jsem Altnerovi 55 milionů, teď kupuju jeho dluhy, říká finančník Krúpa.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Společnost Arca Capital se snaží skupovat dluhy Zdeňka Altnera, aby měla páku k získání pohledávky za ČSSD.

Článek

Ve své době nejslavnější advokát v Česku dnes nad ránem zemřel. Zdeněk Altner proslul nejdříve tím, že se mu podařilo do vítězného konce dotáhnout boj sociální demokracie o její sídlo Lidový dům v centru Prahy. A pak následným bojem o odměnu, kdy po ČSSD požadoval řádově vyšší peníze, než mu byla strana ochotna zaplatit.

Letos na jaře soud pravomocně přiřknul Altnerovi částku 337 milionů korun, z níž bezmála 320 milionů tvoří úroky. Sociální demokracie podala dovolání k Nejvyššímu soudu. A ač to nemá odkladný účinek, advokátovi odmítla peníze poslat.

Už na jaře se do sporu chtěl zapojit slovenský finančník Pavol Krúpa. Jeho firma Arca Capital nabídla Altnerovi, že jeho pohledávku odkoupí a boj se sociálními demokraty povede sama.

„Nabízeli jsme 55 milionů korun. Považujeme ČSSD za solidního partnera, který si své závazky plní. Nicméně chápu jejich boj, také bych se co nejdéle bránil, pokud bych měl zaplatit takovouto sumu. A právě rozhodování Nejvyššího soudu je proměnnou, která hodnotu pohledávky snižuje. Pan Altner ale na naši nabídku nereflektoval,“ řekl před pár dny v rozhovoru pro Seznam sám miliardář Krúpa.

A přiznal, že svůj boj o stamilionový dluh sociálních demokratů nevzdal. „Pan Altner měl řadu dluhů. A ty se my snažíme skoupit. Pokud se to podaří, pak buď získáme výměnou pohledávku za sociální demokracii, nebo budeme vymáhat tyto dlužné částky,“ upřesnil Krúpa, jak se hodlá k pohledávce z příběhu Lidového domu dostat.

Smrtí 69letého advokáta se situace ještě více komplikuje. Pohledávka i Altnerovy dluhy spadnou do dědického řízení. Jaký postup zvolí rodina, není v této chvíli možné zjistit. Pozůstalí požádali média o pochopení, že se zatím nebudou k smrti Zdeňka Altnera vyjadřovat.

Kromě Nejvyššího soudu rozhodují o advokátských odměnách spojených s kauzou Lidového domu i další soudy. ČSSD totiž na počátku milénia přiznala Altnerovi odměnu přes 50 milionů korun za úspěšné vedení sporu. Sedmnáct milionů mu také vyplatila. Zbylých asi 33 milionů ale dala do soudní úschovy. O své podíly na částce se totiž přihlásili ještě další dva právníci.

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka pak nařídil na jaře úsporná opatření kvůli prohranému soudu s Altnerem.

Reklama

Doporučované