Hlavní obsah

Aero nabízí Slovensku osm letounů L-39NG a strategickou spolupráci

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Aero Vodochody nabízí Slovensku osm nových cvičných letounů L-39NG a strategickou spolupráci ve výcviku vojenských pilotů.

Článek

Slovenští piloti si stroje tento týden na letišti ve Sliači vyzkoušeli, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí Aera Tobiáš Tvrdík. „Nabízíme Slovensku strategickou spolupráci, jejíž součástí je pořízení osmi letounů L-39NG. Naše řešení by zajistilo větší soběstačnost ve výcviku budoucích pilotů F-16 a zároveň by přineslo významnou úsporu finančních nákladů na tento výcvik. Silným argumentem je také nabídka rozsáhlé průmyslové spolupráce na výrobě letounu L-39NG,“ uvedl ředitel obchodu pro Slovenskou republiku Aera Vodochody Zdeněk Hlačík.

Podle státního tajemníka slovenského ministerstva obrany Mariana Majera patří modernizace techniky ozbrojených sil Slovenské republiky ke klíčovým prioritám současného vedení ministerstva. „Jedním z plánovaných projektů je také obměna současných cvičných letounů, jejichž životnost postupně končí,“ dodal Majer.

Se smíšenou česko-slovenskou posádkou absolvoval nový cvičný letoun L-39NG na Slovensku tři lety. Dominantní součástí prezentace letounu byla technická část včetně diskuse o technických parametrech, o možnostech využití technologie Virtual Training System pro výcvik pilotů a plnění taktických misí a také o vyzbrojené verzi letounu, která by měla být hotová v prvním čtvrtletí příštího roku.

Letoun L-39NG má od loňského září typový certifikát potvrzující, že je způsobilý k mezinárodnímu letovému provozu a splňuje bezpečnostní požadavky. Získání certifikátu je základním předpokladem pro dodávky zákazníkům. Smlouva o dodávce 12 letounů už je podepsaná s vietnamským ministerstvem obrany, už dříve projevil zájem například Senegal nebo státní podnik LOM Praha. Společnost věří, že v příštích deseti letech vyrobí a dodá zahraničním zákazníkům přes 200 nových letadel.

Reklama

Doporučované