Hlavní obsah

Afrického krále z covidu-19 údajně vyléčil tchajwanský dar

Foto: Profimedia.cz

Svazijský král Mswati III.

Reklama

Svazijský král Mswati III. vyslal do světa překvapující zprávu – z jeho covidového onemocnění mu pomohl blíže nespecifikovaný tchajwanský lék rychleji, než vůbec stačil oznámit svou hospitalizaci.

Článek

Svazijsko je na území afrického kontinentu raritou. Malé jihoafrické království roky vzdoruje čínskému nátlaku a na rozdíl od zbytku kontinentu raději udržuje vztahy s Tchaj-wanem. Ostrov, který Čína považuje za svou vzbouřeneckou provincii, s africkým královstvím udržuje silné nejen diplomatické i ekonomické styky.

Směrem k tchajwanské prezidentce přiletělo poděkování i za záchranu života posledního absolutistického monarchy v subsaharské Africe.

Král Mswati III. poděkoval tchajwanské prezidentce Cchaj Jing-wen za zaslání blíže nespecifikovaných léků v pátek. Své nadšení demonstroval příslibem, že je jeho vláda „okamžitě“ připravena obstarat léčivo i pro zbytek země. Svazijské království se stejně jako mnohé další africké země potýká s druhou koronavirovou vlnou, na dodání prvních dávek vakcín však stále čeká. Do země minulý měsíc na pomoc místním zdravotníkům dorazil také britský tým lékařů a specialistů. „I když čekáme na příchod těchto vakcín, rád bych se podělil o to, že existuje léčba pomocí antivirotik,“ uvedl Mswati III. během projevu v parlamentu.

„Tento lék jsme objevili poté, co jsem měl první týden v lednu 2021 pozitivní test na koronavirus,“ vysvětlil 52letý král, který o svém onemocnění tímto informoval vůbec poprvé. Léky, které měl dostávat skrze kanylu, mu umožnily zotavení dříve, než vůbec do světa stačil vyslat zprávu o své hospitalizaci.

„Má pozoruhodný úspěch,“ řekl. „Obyvatelé Svazijského království by tento lék měli dostávat, pokud budou pozitivní.“ Mswati III. se také dotkl nákupu vakcín. I ty se jeho vláda pokusí sehnat „co nejdříve“. „Může to však chvíli trvat, protože nejsou snadno dostupné,“ varoval.

Ve Svazijském království žije přibližně 1,2 milionu lidí. Od začátku pandemie se nakazilo více než 16 700 obyvatel a nejméně 640 jich zemřelo. V prosinci minulého roku po čtyřech týdnech léčby zemřel také svazijský premiér Ambrose Dlamini, který se léčil v sousední Jihoafrické republice.

Mluvčí tchajwanského ministerstva zahraničí Joanne Ouová uvedla, že po obeznámení se s královým onemocněním mu tchajwanská prezidentka skutečně zařídila lékařskou pomoc. „Ministerstvo zahraničních věcí s potěšením slyší o úspěšném uzdravení krále Svazijska díky spolupráci Tchaj-wanu a zdravotnického personálu,“ uvedla.

Televize Al-Džazíra předpokládá, že by král mohl mít na mysli antivirotikum remdesivir, které bylo v červenci v Evropě podmíněně schváleno pro léčbu covidu-19 u dospělých a dospívajících vyžadujících napojení na kyslík. Jeho použití schválil v minulém roce také Tchaj-wan. Králem zmiňovaný lék však zjevně nebude samospásný, Tchaj-wan se sám snaží zajistit dostatek vakcín pro všechny své obyvatele. Ostrovní vláda se s pomocí hesla „Tchaj-wan může pomoci“ během pandemie pokouší spolupracovat s dalšími zeměmi, kterým daruje například roušky nebo jako v případě Česka linku na výrobu respirátorů.

Svazijský král je mediálně známý zejména díky jeho zálibě ve výběru stále nových žen. Například v roce 2004 se oženil se šestnáctiletou svazijskou Miss Teenage. V současné době má 15 žen a 24 dětí. Sám je nejmladší z 210 potomků Sobhuzy II., který měl manželek 60.

Vedle kritiky za život v luxusu za státní peníze chudé země a podezření z týrání tří manželek je také posledním vůdcem afrických zemí, který s Tchaj-wanem udržuje kontakt. K Číně se naposledy v roce 2018 přiklonilo Burkina Faso, a nechalo tak Svazijské království v náklonnosti k Tchaj-wanu osamocené.

Reklama

Doporučované