Hlavní obsah

Finanční správa mapuje nabídku Airbnb, atraktivní města na to jdou přes živnostenský úřad

Airbnb: Pro turistický ruch může být klíčovým pomocníkem. Ale i významně škodit.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Česku nabízejí soukromí ubytovatelé přes Airbnb a podobné platformy statisíce lůžek. Jen v Praze vzrostla podle loňské vládní analýzy za necelých pět let nabídka ubytování přes Airbnb 28krát, na téměř 72 tisíc lůžek.

Článek

Nabídka lůžek v soukromých bytech a domech se u nás dosud zvedala každý rok téměř na dvojnásobek, takže dnes jich je v hlavním městě nepochybně už přes 100 tisíc.

Nabídka rychle stoupá i v dalších turisticky atraktivních místech v zemi, největší je v Českém Krumlově, na Valticku a Karlovarsku.

Airbnb se proto pokouší dostat pod kontrolu jak stát, tak turisticky přetížená města. Finanční správa začala nabídku Airbnb letos detailně mapovat. Většina pronajímatelů totiž o tomto podnikání v daňových přiznáních mlčí, takže státu utíkají velké peníze. Proto je berní úředníci chtějí začít důsledně danit.

O vlastní kontrolu se pokoušejí i jednotlivá města. Nejen proto, že z černého ubytování turistů přicházejí o městské, lázeňské či ubytovací poplatky.

„Náš živnostenský úřad se o to velmi zajímá,“ říká starosta Českého Krumlova Dalibor Carda. „Snažíme se, aby se tato forma ubytování tolik nerozvíjela, protože nám ubírá kapacity tradičních ubytovacích míst. Podmínky pro nové ubytovatele ve vilových částech města se proto zpřísňují. Musí mít zajištěna parkovací místa na vlastním pozemku, infrastruktura domu musí být na pronájem připravena. Nesmí se zneužívat veřejné prostory,“ popisuje.

V Krumlově i v dalších turisticky přetížených lokalitách se obávají toho, že Airbnb povede k odlivu místních rezidentů. Jednak zvyšuje ceny nemovitostí, jednak do center měst přivádí další turisty, což snižuje komfort bydlení pro domorodce.

Airbnb ale může zároveň pro vývoj cestovního ruchu sehrát i kladnou roli. „Do těchto typů ubytovacích zařízení přijíždějí lidé, kteří by k nám jinak zřejmě vůbec nepřijeli, protože jim přesně tenhle typ chybí. Láká to úplně nový typ turistů, kteří u nás pak stráví i delší dobu než průměrný turista, který se ubytovává v hotelu,“ říká Markéta Vogelová z Institutu turismu vládní agentury Czechtourism.

Právě bleskové návštěvy „selfíčkových turistů“, kteří v rychlém tempu projdou během tří dnů Prahu a jedno či dvě další česká města, aby v podobném stylu pokračovali do dalších evropských destinací, představují pro navštívené lokality velkou zátěž, ale přinášejí Česku nejméně peněz.

Změna struktury návštěvníků a zvýšení počtu přenocování by mohla řadu problémů řešit. A možná i s pomocí kontrolovaného a zdaněného Airbnb.

Cestovnímu ruchu se věnuje nový díl pořadu Peníze, nebo život byznysové reportérky Zuzany Kubátové, který vysílá v premiéře TV Seznam ve čtvrtek 6. září od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované