Hlavní obsah

Airbus i Boeing čelí krizi. Pomůže jim vláda a dluhopisy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Výrobci letadel jsou bez zakázek. Airbus i Boeing proto propouštějí. Francouzská vláda se rozhodla podpořit letecký průmysl 15 miliardami eur. Americký Boeing spoléhá na výnosy z dluhopisů.

Článek

Francouzský ministr hospodářství Bruno Le Maire dnes představil plán na podporu leteckého průmyslu. Vláda na jeho záchranu vyčlenila dohromady 15 miliard eur, tedy zhruba 401 miliard korun. Stát tím chce zabránit propouštění zaměstnanců.

„Uděláme vše, abychom podpořili francouzský průmysl, který je důležitý pro naši svrchovanost, zaměstnanost a ekonomiku,“ uvedl Le Maire. Předpokládá však, že se letecký průmysl dostane na úroveň před krizí až v roce 2023.

Částku 15 miliard eur si rozdělí velké společnosti, jako jsou francouzsko-německo-britský výrobce letadel Airbus. Agentura Reuters uvedla, že vláda firmu kromě peněz podpoří také urychlením objednávek na tankovací letadla.

Výrobci letadel jsou další padající kostkou domina, které rozpohyboval koronavirus. Jako první šly s výkonem dolů cestovky a aerolinky, v druhém sledu pak letiště a výrobci letounů a následně i další přidružený byznys typu půjčovny vozů na letištích.

Podle šéfa Airbusu Guillauma Fauryho čelí společnost nejvážnější krizi, která kdy odvětví letecké dopravy potkala. Airbus letos za první čtvrtletí prodělal 481 milionů eur (přes 13 miliard Kč). „Krize je taková, že je přežití Airbusu v sázce,“ řekl jeho šéf. V květnu výrobce dodal jen 24 objednaných strojů a od té doby žádné další zakázky nemá a musel zpomalit výrobu.

Airbus však nevyrábí jen letadla, ale na jeho byznys jsou napojené desítky tisíc dalších francouzských firem, od kterých letecký obr trží ročně více než 12 miliard eur. Zaměstnává přitom 200 000 lidí hlavně ve Francii, Německu, Anglii a Španělsku, což představuje třetinu evropské pracovní síly v leteckém průmyslu.

Boeing půjčku nechce

Hlavním konkurentem Airbusu je americký výrobce letadel Boeing, se kterým dlouhodobě vede obchodní válku. I ten se potýká s nulovým počtem zakázek. Letecké společnosti u Boeingu odřekly kolem 300 objednávek, což je více, než bylo zrušeno za celý loňský rok v důsledku havárie Boeingů 737 MAX. Za duben společnost vyřídila pouze šest objednávek. To je nejnižší číslo za posledních 11 let, kdy se Boeing vyrovnával se stávkou zaměstnanců.

Společnost oznámila ztrátu 1,7 miliardy dolarů za první čtvrtletí. Kvůli snížení výdajů musel Boeing propustit 10 procent zaměstnanců, a zredukoval tak počet pracovních míst o 16 000.

Boeing však finanční výpomoc od vlády potřebovat nebude. Prodejem dluhopisů získá 25 miliard dolarů (asi 591 miliard korun). Firma však uvedla, že tato částka zabrání tomu, aby musela sáhnout po podpoře od vlády v hodnotě dvou bilionů dolarů. Balíček je určen podnikům postiženým koronavirem a Boeing na něj má ze zákona nárok.

Reklama

Doporučované