Hlavní obsah

Akcie aerolinek padají. Dopady koronakrize mohou být větší než po 11. září

Foto: Profimedia.cz

Letiště jsou prázdná.

Reklama

Kvůli šíření nového koronaviru strádají světové aerolinky. Globální trh varuje, že by mohlo dojít k nejhorší krizi celého vzdušného sektoru za poslední desetiletí.

Článek

Evropské burzy šly ve čtvrtek ráno strmě dolů. Například britský FTSE 100 hlásí pokles o 1,5 procenta. Největší ztráty hlásí aerolinky. Logický dopad toho, že se lidé bojí cestovat a v některých případech se i kvůli šíření viru letecká spojení zcela přerušila.

Osudné to bylo například pro britské regionální aerolinky Flybe, které zkrachovaly tak náhle, že nemohly přepravit ani cestující, kteří už stáli odbavení u letištních gatů. Skotský novinář Peter A. Smith měl nasednout do letadla mířícího z Glasgow do Birminghamu, na panelech se ale najednou objevilo „zrušeno“, aniž by kdokoliv věděl, co se děje.

Propad na burze by se ale mohl dotknout i mnohem „větších“ ryb. Německá Lufthansa už třeba svým zaměstnancům nabízí neplacenou dovolenou. Aerolinky musely zrušit lety do Číny, kde má virus svoje epicentrum. Lidé ale ruší svoje lety i do jiných destinací. Problémy hlásí například i nízkorozpočtový EasyJet a Ryanair. Ve Francii padají akcie Air France.

„To, co vidíme, je panika,“ říká pro The Wall Street Journal Phil Seymour, šéf Mezinárodní letecké kanceláře (International Bureau of Aviation). Podle něj udeří nejvíce právě na aerolinky, ale i na samotná letiště a další podniky s nimi spojené.

Podle Seymoura se tyto dočasné výkyvy dají přirovnat k událostem, jako jsou velké světové finanční krize. Připouští, že by se mohlo dokonce jednat i o horší dopad na trh než po teroristických útocích z 11. září 2001.

Co se evropských cest týče, komplikace mají především aerolinky zajišťující cesty do severní Itálie. Podle údajů italské společnosti Alitalia jsou tamní letiště zákonitě výrazně prázdnější. „Aerolinky budou muset brzy zavést sérii kapacitních opatření,“ řekla WSJ mluvčí italské aerolinky.

Potíže se nevyhnuly ani British Airways. Ty ohlásily, že v druhé polovině března musejí zrušit minimálně 216 letů. Týká se to destinací v Itálii, Francii, Rakousku, Belgii, Německu i Irsku. A také jeden denní spoj do amerického New Yorku. Až do dubna jsou prozatím zrušené spoje do Šanghaje a Pekingu.

Ryanair ruší čtvrtinu letů do a z Itálie až do začátku dubna. Maďarský Wizz Air zredukoval svoje spoje mezi Londýnem a Tel Avivem.

Nařízení české vlády se dotkla letů do Číny, severní Itálie a Jižní Koreje. ČSA v pondělí oznámily přerušení cest mezi Prahou a Milánem a Boloňou. Jedná se dohromady až o devět letů týdně.

Reklama

Doporučované