Hlavní obsah

Akcie na pražské burze v týdnu propadly o 3,3 procenta

Rozhovor s ekonomem Dušanem Jilčíkem.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily, index PX klesl o 3,3 procenta na 1004,6 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se opět nejhůře vedlo akciím bankovní skupiny Erste Group. Naopak nejvíce rostly akcie společnosti Tatry Mountain Resorts. Předcházející týden české akcie klesly o více než dvě procenta.

Článek

„Uplynulý týden byl skromný na významnější události, takže se investoři zaměřili na pravidelná makroekonomická data. Vedle toho investory nepotěšily informace o uvalení dovozních cel USA na zboží z Evropy. Ty způsobily prodejní tlak, který se na zámořských trzích prostřednictvím indexu S&P 500 projevil poklesem o 1,2 procenta. Podobně reagovala i Evropa, která prostřednictvím indexu Stoxx Europe 600 odevzdala 3,2 procenta,“ uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Z pohledu celého týdne nejvíce rostly akcie TMR, které přidaly 11,5 procenta na 970 Kč. V případě TMR končí období, kdy se mohou akcie kupovat s nárokem na benefity, jako jsou například skipasy. Tato skutečnost již tradičně přiláká zvýšenou poptávku.

Naopak největší pokles týdne předvedly akcie Erste Group, které klesly o pět procent na 740 Kč. Banka reagovala shodně s evropským finančním sektorem, který byl pod prodejním tlakem vzhledem k nepříznivému ekonomickému výhledu. Investoři začínají započítávat scénář ekonomického zpomalení či recese.

V příštím týdnu se budou nadále sledovat makroekonomická data, středeční zápis z posledního zasedání americké centrální banky Fed a pokračování americko-čínských rozhovorů na vysoké úrovni ke konci příštího týdne. Všechny faktory mohou podle Vaníčka přinést zvýšenou rozkolísanost burzy.

Reklama

Doporučované