Hlavní obsah

Aktivisté obsadili rypadlo ve Vršanech, chtějí konec „doby uhelné“

Foto: Greenpeace

Ve středu ráno obsadili aktivisté rypadlo dolu Vršany.

Reklama

Osm aktivistů a aktivistek Greenpeace brzy ráno vylezlo na rypadlo dolu Vršany u Mostu. Požadují mimo jiné rychlý konec těžby a spalování uhlí a přechod k obnovitelným zdrojům.

Článek

Není to poprvé, co ekologičtí aktivisté rypadlo ve Vršanech obsadili. Loni v říjnu několik lidí z hnutí Against Coal takto protestovalo téměř tři dny.

Aktivisté Greenpeace v prohlášení požadují, aby přestala výroba elektřiny z uhlí do roku 2030, do roku 2035 žádají kompletní ukončení těžby uhlí v ČR, zajištění sociálně ohleduplného a spravedlivého přechodu k obnovitelným zdrojům energie pro uhelné regiony a jejich obyvatele, požadují také, aby byly co nejdříve odstaveny uhelné elektrárny, které „jedou na vývoz – například Chvaletice a Počerady“.

Aktivisté hnutí Greenpeace uvedli, že „uhelné elektrárny musí skončit tak jako tak. Klíčové ale je, kdy to bude. Jejich pozdní uzavření by znamenalo nezvratné škody na životním prostředí a klimatu“.

Greenpeace má proto na vládu čtyři konkrétní požadavky, které souvisejí s útlumem těžby a spalování uhlí a s ochranou klimatu:

1) Přestat vyrábět elektřinu z uhlí do roku 2030, do roku 2035 přistoupit ke kompletnímu konci uhlí v ČR.

2) Zajistit sociálně ohleduplný a spravedlivý přechod k obnovitelným zdrojům energie pro uhelné regiony a všechny jejich obyvatele.

3) Odstavit co nejdříve staré a špinavé uhelné elektrárny, které jedou na vývoz – například Chvaletice a Počerady.

4) Navýšit cíle snižování emisí skleníkových plynů v rámci Evropské unie do roku 2030.

Těžbu uhlí řeší tzv. uhelná komise, která se naposledy sešla v červnu v areálu elektrárny Počerady. Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) tehdy uvedl, že do konce letošního roku komise stanoví postup útlumu těžby uhlí. Komise se podle jejího člena Jana Rovenského (za Greenpeace) shodla na tom, že hlavním kritériem při útlumu elektráren by měly být jejich emise skleníkových plynů na jednotku vyrobené energie.

Dnešní akce Greenpeace předchází Akčním dnům, na které zve lidi protiuhelné hnutí Limity jsme my a které začínají ve čtvrtek. V sobotu se uskuteční demonstrace Za budoucnost bez uhlí před uhelnou elektrárnou v Počeradech.

Reklama

Doporučované