Hlavní obsah

Aktivisté vyhráli, legendární klub se kvůli rasismu vzdává jména i loga

Foto: Profimedia.cz

V logu týmu Redskins je vyobrazen indián.

Reklama

Téměř 90 let nosí hráči týmu NFL z Washingtonu na svých dresech název Redskins (Rudoši), to se ale nyní změní. Kromě jména půjde pryč i logo.

Článek

Washington Redskins je tým nejvyšší profesionální ligy amerického fotbalu ve Spojených státech amerických (NFL). V dresu Redskins se od roku 1933, kdy tým toto jméno přijal, vystřídalo nespočet hráčů. V pondělí ale tým oznámil konec jedné éry; rozhodl se již dále nepoužívat svůj aktuální název a logo.

Důvod pro tento krok vedení týmu ve svém prohlášení neuvedlo, stalo se tak ovšem v době, kdy ve Spojených státech stále panuje nálada protirasistických protestů, které vyvolala smrt Afroameričana George Floyda na konci května. Název týmu byl již dlouhou dobu považován za rasistický, zejména aktivisty z řad domorodého obyvatelstva USA. Vlivem vývoje událostí posledních týdnů se ale tlak na tým začal zvyšovat, informovala agentura Reuters.

Momentální majitel Redskins, Dan Snyder, se již v minulosti nechal slyšet, že jméno nikdy změnit nenechá. Jeho odhodlání se ovšem stalo méně skálopevným poté, co firma FedEx, která vlastní jmenovací práva na stadion týmu v Landoveru, vyzvala vedení Redskins k přejmenování. Stejné postavení pak zaujali také další sponzoři týmu, jako je například Nike nebo PepsiCo.

Nike, PepsiCo i FedEx údajně obdržely dopisy od několika svých investorů, kteří v nich na podniky naléhali, aby s týmem zpřetrhaly vazby. FedEx se v reakci na ně nechal slyšet, že pokud tým nezareaguje na vyzvání k přejmenování, bude požadovat odstranění svého jména z jeho domovského stadionu. Za to, že stadion nese jméno FedExField, platí firma 8 milionů dolarů ročně. K bojkotu se pak připojily také firmy jako Amazon, Walmart nebo Target, které Redskins hrozily přerušením prodeje zboží týmu, informoval list NY Times.

O tom, že se tým začne podrobněji věnovat vlastnímu jménu, informovalo vedení 3. července. Oznámení o zamýšlené změně jména a loga přišlo o deset dní později. Nový název týmu zatím není znám, přezkum tak pokračuje a odpovědní lidé se zabývají možnostmi, které přicházejí v úvahu. Lhůta pro vyřčení finálního rozhodnutí stanovena nebyla.

Snyder a nový hlavní trenér týmu Ron Rivera „úzce spolupracují za účelem vzniku nového jména a přístupu k designu, které posílí postavení naší hrdé a na tradici bohaté franšízy a které budou inspirovat naše sponzory, fanoušky a společnost po dobu dalších sta let“, oznámil tým ve svém příspěvku na sociální síti Twitter.

Název Redskins je kontroverzním tématem již delší dobu, může za to převážně dlouhá a pestrá historie týmu, píše list NYT. Určité problémy se váží již s jeho zakladatelem Georgem Prestonem Marshallem, který mimo jiné stojí za zvolením daného jména. Ten byl například posledním majitelem týmu v rámci celé NFL, který přijal do svých řad hráče tmavé pleti. Stalo se tak navíc jen díky nátlaku federální vlády.

Marshallovo jméno bylo minulý měsíc odstraněno ze stadionu týmu i ze zázemí, kde hráči trénují. Město Washington také nechalo odstranit jeho památník před RFK Stadionem, který byl původním domovem týmu Redskins.

Reklama

Doporučované