Hlavní obsah

Amazon láká zájemce o práci. Navýší mzdu 500 tisícům zaměstnanců

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost Amazon oznámila, že zvýší mzdu více než 500 tisícům svých zaměstnanců. Neplánuje však navyšovat svoji americkou minimální mzdu 15 dolarů na hodinu.

Článek

Amazon bude v rámci snahy přilákat desítky tisíc nových zaměstnanců zvyšovat platy pro některé pracovní pozice. Informovala o tom stanice CNN.

Společnost posunula svoji pravidelnou podzimní revizi platů na tento týden. Vyšších mezd se nakonec dočkají pracovníci v oblastech zákaznického servisu a plnění, třídění a doručování balíků už v polovině května. Amazon do jejich mezd zainvestuje více než miliardu dolarů. Ve středu to na firemním blogu oznámila Darcie Henryová, jednatelka společnosti.

„To vše nad rámec naší minimální mzdy 15 dolarů na hodinu, která již nyní patří k nejvyšším v průmyslu, a více než 2,5 miliardy dolarů, které jsme v loňském roce investovali do bonusů a pobídek pro naše týmy v první linii,“ uvedla Henryová na blogu.

Zvyšování mezd přichází po několika týdnech kritického zkoumání pracovních podmínek ve skladištích druhého největšího zaměstnavatele ve Spojených státech. Začátkem dubna se zaměstnanci distribučního centra v Alabamě pokusili o založení odborů, hlasování však dopadlo ve prospěch Amazonu.

Přesto ale nemá společnost zcela vyhráno. „Amazon má mnoho důvodů k obavám ohledně budoucích snah o založení odborů. Obzvlášť pak v částech země, kde práce pro něj není tak relativně dobře placená, jak je tomu v Alabamě,“ uvedl Arindrajit Dube, profesor ekonomie na University of Massachusetts.

Během loňského roku rozšířil Amazon svoji pracovní sílu na více než 1,3 milionu lidí po celém světě. Nových 500 tisíc pracovníků najal ve snaze zvládnout prudký nárůst poptávky po svých službách během pandemie covidu-19.

Zvýšením mezd by mohl nalákat další zaměstnance v napjaté situaci amerického trhu práce, kdy mnohé další podniky, jako například restaurace, marně shánějí nové pracovníky.

„Narůstající napětí na trhu práce znamená, že minimální mzda nabízená Amazonem ztrácí na své efektivitě při náboru a udržování kvalifikovaných pracovníků. Podstatné navýšení této mzdy by s tím mohlo pomoct,“ uvedl profesor Dube.

Přestože společnost navýší platy 500 tisícům pracovníků, oficiálně neuvedla, že by plánovala zvýšit svou minimální nabízenou mzdu. Přitom by tím dohnala konkurenční firmu Costco, která už v letošním únoru navýšila svoji počáteční mzdu pro prodavače na 16 dolarů na hodinu.

Podle některých ohlasů by si to přitom Amazon mohl bez problémů dovolit. Za rok 2020 vykázal internetový obchod zisk 21 miliard dolarů. Hodnota firmy nyní dosahuje 1,74 bilionu dolarů.

Reklama

Doporučované