Hlavní obsah

Amazon udělal z prodavaček ohrožený druh. Nahradí je mobilem

Foto: Flickr.com

Pokladnu při nákupu v řetězci Amazon Fresh nahradí chytrý telefon.

Reklama

V Londýně se otevřely první prodejny potravin bez obsluhy. Společnost Amazon rozšířila svůj řetězec Amazon Go a Amazon Fresh i do Evropy. Prodavačky v něm nahrazuje umělá inteligence a mobilní aplikace.

Článek

Prodejny s potravinami Amazon Fresh, které fungují zcela bez obsluhy, už nejsou jen záležitostí Ameriky. Technologický gigant je rozšířil i do Evropy. Ve čtvrtek tyto obchody podle deníku Financial Times otevřely v londýnských čtvrtích Ealing a na Wembley Park Boulevard.

Pokladnu při nákupu v řetězci Amazon Fresh nahrazuje chytrý telefon. Zákazníkům stačí mobilní aplikace, ve které je díky technologii Just Walk Out zautomatizováno sledování vybraného zboží, ale i jeho uhrazení. Nakupující tak může odejít bez toho, aniž by procházel pokladnou, čekal ve frontě nebo vytahoval peněženku.

K zaznamenávání nákupu prodejny využívají umělou inteligenci a síť kamer a snímačů hmotnosti. Položky se automaticky načítají, a pokud je člověk vrátí zpátky do regálu, systém je ze seznamu automaticky vymaže. Technologie se rovněž postará o zaslání účtenky a uhrazení částky z účtu zákazníka.

„V Ealingu lidé rádi nakupují v místních obchodech, navíc je zde dobré dopravní spojení. Otevřeme i další pobočky v podobných částech Londýna a uvidíme, jak se jim povede. Rozhlížíme se i po lokalitách v centru,“ řekl pro Financial Times ředitel britské divize Amazon Fresh Stores Matt Birch.

Otevření prvních prodejen mimo Spojené státy je známkou ambicí Amazonu rozšířit „chytré“ potravinové řetězce do světa. Společnost je plánuje otevřít i v dalších zemích Evropy, například v Německu.

Svůj první obchod pod značkou Amazon Go společnost Jeffa Bezose otevřela v roce 2018 v USA a stejně jako londýnské pobočky využívá Just Walk Out. Amazon se momentálně snaží technologii rozšířit i do dalších potravinových řetězců.

Amazon nyní provozuje celkem 29 poboček Amazon Go a Amazon Fresh. Kromě britské metropole se tyto prodejny nacházejí i v New Yorku, San Francisku, Seattlu a Chicagu.

Kvůli pandemii koronaviru považují někteří lidé bezkontaktní nakupování, jaké nabízí Amazon, za nutnost. Současná situace ještě rozšířila instalaci umělé inteligence do obchodů, takže se zákazníci mohu vyhnout jak interakci s pokladníkem, tak čekání ve frontách.

Reklama

Doporučované