Hlavní obsah

Američané čtou více poezie, zájem o ni má zhruba 28 milionů čtenářů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Za nárůstem četby poezie v USA stojí podle Národního fondu na podporu kultury mimo jiné sociální sítě.

Reklama

Podle průzkumu fondu na podporu kultury četlo básně v roce 2017 v USA skoro dvanáct procent populace. Jedná se o pětiprocentní nárůst. Podle fondu za to můžou rozsáhlé kampaně na podporu četby. Básnířka Jane Hirschfieldová ale tvrdí, že růst ovlivňují také špatné kroky současné vlády.

Článek

Národní fond na podporu kultury (NEA) tento měsíc oznámil, že v roce 2017 četlo poezii téměř dvanáct procent populace, což je zhruba 28 milionů Američanů. V USA je to nejvíce za posledních patnáct let.

Podle předchozího průzkumu v roce 2012 četlo básně pouze sedm procent populace. Aktuální statistika vyvrací předpovědi, že čtenářů básní bude stále ubývat. Pro zastánce veršů je tedy dvanáct procent náznakem změny tohoto trendu.

Na nárůst mají podle Amy Stollsové z NEA vliv sociální sítě a také masivní kampaně na podporu četby jako Poetry Out Loud, NEA Big Read a další granty podporující vydavatele i samotné básníky.

„Když o poezii není zájem, znamená to, že je doba v pořádku. Pokud je doba horší, je poezie vyhledávanější,“ tvrdí básnířka Jane Hirschfieldová. Podle ní není překvapením, že průzkum ukázal pětiprocentní nárůst čtenářů.

Zájem o básně je větší zejména u mladých lidí, žen a etnických menšin. Podle Hirschfieldové jsou tyto skupiny častěji pod tlakem současné vlády a mnohem více se zapojují do protestů.

Reklama

Související témata:

Doporučované