Hlavní obsah

Američané poslali pomoc Venezuele. Je to jen divadlo, reagoval Maduro

Spojené státy poslaly do Kolumbie humanitární pomoc pro Venezuelu. Maduro ji odmítl.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

Do kolumbijského pohraničního města Cúcuta přiletěl americký vojenský letoun s humanitární pomocí pro Venezuelu. Mezinárodně kritizovaný prezident Maduro ale potraviny a léky z USA odmítá.

Článek

Podle agentury Reuters není jasné, zda přijetí pomoci povolí prezident Nicolás Maduro, který humanitární krizi v zemi popírá a americkou pomoc označuje za politické divadlo.

Guaidó v projevu ke svým příznivcům v Caracasu prohlásil, že informaci o způsobu distribuce pomoci z USA zveřejní v pondělí. „Vytvoříme brigády,“ řekl opoziční vůdce a vyzval armádu, aby s přepravou pomoci přes kolumbijsko-venezuelskou hranici pomohla. „Mají týden na to, aby se rozhodli pro správnou věc,“ řekl Guaidó.

Guaidó slibuje otevřít hranice pro pomoc do 10 dní, Lavrov varuje USA před intervencí

Šéf parlamentu ovládaného opozicí už počátkem února varoval, že až třem stům tisícům Venezuelanů hrozí bez humanitární pomoci smrt.

Maduro však reagoval slovy, že Venezuelané nejsou žebráci a pomoc nepotřebují. Vyhrocený stav je důležitým testem skutečné oddanosti vojáků autoritářskému prezidentovi, kterého již část důstojníků přestala uznávat.

Americký letoun k hranici s Venezuelou dopravil 200 tun potravin, hygienických potřeb a léků. Náklad je zatím uložený ve skladech v kolumbijské Cúcutě. USA chtějí poslat na pomoc Venezuele celkem tři letadla C-17 s humanitární pomocí.

Reklama

Doporučované