Hlavní obsah

Guaidó slibuje otevřít hranice pro pomoc do 10 dní, Lavrov varuje USA před intervencí

Humanitární pomoc slibuje Guaidó do 23. února.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

Šéf parlamentu a lídr opozice ve Venezuele Juan Guaidó řekl, že zásoby s humanitární pomocí překročí hranice země 23. února. Desítky tisíc lidi v úterý demonstrovaly v hlavním městě Venezuely proti rozhodnutí prezidenta Nicoláse Madura, který humanitární pomoc ze zahraničí odmítl.

Článek

Lídr venezuelské opozice Juan Guaidó oznámil desítkám tisíc svých příznivců, že otevře hranice pro humanitární pomoc ze zahraničí. Termín vstupu určil na 23. února, informuje o tom server BBC.

Tisíce demonstrantů v úterý protestovaly v hlavním městě a v dalších částech Venezuely proti rozhodnutí prezidenta Nicoláse Madura, který odmítl přijmout humanitární pomoc zahraničních států. Tvrdí, že ve Venezuele žádná krize není a USA se tímto krokem jen snaží o intervenci.

Guaidó na demonstraci v Caracasu přijel na motorce, kde ho přivítaly davy jeho příznivců. Jim pak také řekl, že „uzurpátor“ Maduro musí ze země odejít.

„Stůj co stůj, humanitární pomoc do Venezuely dorazí, stůj co stůj, protože uzurpátor Maduro musí opustit zemi. Není to poprvé, co se Venezuela musela zbavit tyrana. Není to poprvé,“ oznámil Guaidó na demonstraci v Caracasu.

K manifestacím vyzvala opozice v čele s Guaidóem, jehož v předchozích dnech uznala úřadujícím prezidentem padesátka zemí, včetně USA. „Máme více než 300 tisíc Venezuelanů, kteří bez humanitární pomoci zemřou. V zemi jsou více než dva miliony lidí, jejichž zdraví je v ohrožení,“ řekl Guaidó na demonstraci podle serveru BBC.

Šéf parlamentu složil přísahu jako dočasný prezident 23. ledna poté, co parlament neuznal nový prezidentský mandát Madura s tím, že vzešel z neregulérních voleb. Právě uspořádání svobodných voleb je cílem opozice.

Balíky s humanitární pomocí jsou už několik dní připraveny v kolumbijské Cúcutě u hranic s Venezuelou. Jejich vstupu do země ale brání armáda, jejíž vedení stojí za Madurem. Podle opozice je ale většina řadových vojáků i někteří důstojníci proti Madurově vládě, bojí se však represí. Opozice se snaží získat podporu armády, mimo jiné zákonem o amnestii a apelem na její zodpovědnost za životy Venezuelanů. „Buď zůstanou s diktaturou, nebo půjdou s lidem,“ uvedl Guaidó, který v předchozích dnech opakovaně vyzval vojáky, aby pomohli v zemi obnovit demokracii.

Lavrov varoval Pompea před použitím síly

V úterý také došlo k telefonátu mezi ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a jeho svým americkým protějškem Mikem Pompeem, ve kterém Lavrov varoval před jakýmkoli použitím síly ve Venezuele potýkající se s mocenskou krizí. Informovala o tom agentura AFP. Pompeo byl v úterý na návštěvě Slovenska.

„Lavrov varoval před jakýmkoli vměšováním do vnitřních záležitostí Venezuely, včetně použití síly, kterým Washington pohrozil a které by bylo porušením mezinárodního práva,“ uvedlo v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí. „Lavrov je ochoten jednat o Venezuele v souladu se zásadami OSN.“

Ruský ministr tak reagoval na poznámku amerického prezidenta Donalda Trumpa, který tento měsíc řekl, že ve hře zůstává i možnost vojenské intervence do Venezuely.

Venezuelská ekonomika se pod Madurovým vedením rozpadla, v zemi chybějí základní životní potřeby, jako jsou potraviny a léky. Mzdy a úspory ztratily hodnotu vinou hyperinflace a zhruba 2,5 milionu Venezuelanů od roku 2015 uprchlo z vlasti.

Venezuelská vláda: Humanitární pomoc je otrávená

V pondělí opozice oznámila, že se dohodla s brazilskými úřady na otevření střediska pro shromažďování humanitární pomoci i v brazilském státě Roraima u hranic s Venezuelou. Opozice také uvedla, že ve Venezuele se už přihlásilo na 250 tisíc dobrovolníků pro distribuci pomoci.

Venezuelská vláda mezitím pokračuje v mediální kampani proti pomoci. „Humanitární pomoc je kontaminovaná a otrávená, je karcinogenní, prokázaly to vědecké studie,“ prohlásila venezuelská viceprezidentka Delcy Rodríguezová. Maduro pak zopakoval, že zásoby do země nepustí a v rozhovoru s BBC označil americkou vládu za „gang extremistů“. Podle něj se skupina Ku-klux-klan propagující nadřazenost bělochů, která vládne v Bílém domě, snaží ovládnout Venezuelu.

Reklama

Doporučované