Hlavní obsah

Guaidó by schválil vojenskou intervenci USA, pokud by sesadily Madura

Guaidó by schválil vojenskou intervenci USA.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Vůdce venezuelské opozice a samozvaný prezident Venezuely Juan Guaidó schválí vojenský zásah ze strany USA, pokud sesadí úřadujícího prezidenta Nicoláse Madura a ukončí humanitární krizi ve Venezuele.

Článek

„Uděláme vše, co je nezbytné. (…) Je to evidentně polemická otázka, ale s využitím naší svrchovanosti, našich pravomocí uděláme, co je nezbytné,“ citovala agentura Juana Guaidóa, který je předsedou parlamentu ovládaného opozicí proti Nicolási Madurovi. Politik tak odpověděl na otázku agentury AFP, zda použije zákonné pravomoci jako předseda zákonodárného sboru a úřadující prezident ke schválení případné vojenské intervence.

Spojené státy, většina států Evropské unie, včetně Česka, i další země uznaly Guaidóa legitimní úřadující hlavou Venezuely. Přidaly se k výzvě většiny členů takzvané Limské skupiny, do níž patří například Argentina, Brazílie nebo Kanada, aby ve Venezuele byly rychle uspořádány předčasné prezidentské volby. Madurova vláda je obviňována z pronásledování opozice a z porušování lidských práv. Za vinu je jí kladena i hluboká ekonomická a humanitární krize, kterou Venezuela trpí. Kvůli ní ze země uprchly asi tři miliony obyvatel.

Opozice vyjednala humaitární pomoc z USA. Tu ale na hranicích Venezuely a Kolumbie už několik dní blokuje armáda z Madurova rozkazu. Autoritářský vládce, po kterém opozice i desítky zemí světa neúspěšně požadují vypsání předčasných prezidentských voleb, doporučil rozdat shromážděné potraviny chudým Kolumbijcům. Opoziční vůdce Juan Guaidó naproti tomu Venezuelany ujistil, že jakmile bude pomoc shromážděna, dostane se do jejich země.

„Venezuela netrpí humanitární krizí, kterou vyfabuloval Washington v posledních čtyřech letech, aby ospravedlnil intervenci do naší země,“ řekl Maduro novinářům. Jeho země, která se potýká s těžkou hospodářskou krizí a hyperinflací, podle Madura nedovolí opoziční „show“ s humanitární pomocí, neboť „u nikoho nežebrá“.

Ve Venezuele je už několik let nedostatek základních potravin a nemocní umírají kvůli nedostatku léků. Velký podíl na této situaci má současná socialistická vláda a její řízená hospodářská politika. Maduro bez ohledu na to zablokoval klíčový hraniční most a armáda střeží vstup do země. Předseda venezuelského parlamentu Guaidó opakovaně vyzval armádu, aby vstup humanitární pomoci do země umožnila. Podle něj bez ní hrozí smrt až 300 000 lidem.

„Už je to hotová věc, humanitární pomoc dorazí k těm nejpotřebnějším,“ prohlásil Guaidó na videokanálu YouTube. Nesdělil však podrobnosti, jak budou potraviny a léky přes hranice dopraveny. Klíčovou otázkou v této věci stejně jako v celém řešení politické krize v zemi podle expertů zůstává, zda bude armáda, kterou se Guaidó opakovaně snaží získat na svou stranu, ještě dlouho věrná Madurovi.

Množství kamionů naložených moukou, kukuřicí, čočkou či tuňákovými konzervami již dorazilo do kolumbijského hraničního města Cúcuta, odděleném od Venezuely pouze řekou. Pomoc, kterou vyslaly Spojené státy, však stále odmítají přes most zablokovaný třemi kamionovými návěsy propustit vojáci. Televize CNN už ve čtvrtek informovala, že se do Venezuely dostalo letadlo s pomocí z Portorika. Zástupce portorického guvernéra však uvedl, že venezuelské úřady znemožnily letounu zamýšlené přistání na ostrově Curacao, odkud měla pomoc dál putovat lodí.

Bídnou situaci ve Venezuele dokresluje rozsáhlý výpadek elektrického proudu, který podle listu El Nacional zasáhl velkou část metropole Caracasu. Pocítili jej prý i novináři na Madurově tiskové konferenci. Sám prezident, který za zoufalý stav hospodářství často viní sabotáže řízené z USA, dnes varoval před „katastrofálními důsledky“, které by mělo úplné zablokování prodeje venezuelské ropy do zahraničí. Washington již v lednu uvalil na státní firmu PDVSA sankce, které ji citelně zasáhly.

Reklama

Doporučované