Hlavní obsah

Trump potvrdil zabití strůjce útoku na americký torpédoborec

Strůjce útoku na torpédoborec zemřel při leteckém úderu.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump v neděli na Twitteru potvrdil, že při leteckém úderu v Jemenu byl zabit jeden ze strůjců útoku proti americkému torpédoborci USS Cole v roce 2000 Džamál Badáví. K atentátu se tehdy přihlásila teroristická síť Al-Káida.

Článek

Podle amerického velení se nálet na cíl v provincii Maríb na východě Jemenu uskutečnil již 1. ledna. Badáví byl za útok v Adenu z října roku 2000, při kterém zahynulo 17 amerických námořníků, odsouzen k trestu smrti, následně mu byl trest snížen.

Z věznice v Jemenu ale radikál dvakrát uprchl, poprvé v roce 2003 a podruhé v roce 2006. Za informace vedoucí k jeho zadržení byla vypsána odměna pět milionů dolarů, v přepočtu 113 milionů korun. O náletu, jehož cílem byl Badáví, Washington informoval v úterý, výsledky byly ale dosud vyhodnocovány.

„Naše úžasná armáda docílila spravedlnosti pro hrdiny a zraněné ze zbabělého útoku na USS Cole,“ napsal Trump na twitteru. „Naše práce proti Al-Káidě pokračuje. Nikdy nezastavíme náš boj proti radikálnímu islámskému terorismu!“ doplnil.

Torpédoborec USS Cole 12. října 2000 v přístavu Aden čerpal pohonné hmoty, když do něho najel člun naložený stovkami kilogramů výbušnin. Kromě dvou útočníků zahynulo 17 námořníků a 38 jich utrpělo zranění. Badáví údajně obstaral v Saúdské Arábii člun později použitý k útoku a zajistil jeho přepravu do adenského přístavu.

Reklama

Související témata:

Doporučované