Hlavní obsah

Američany učí zodpovědnosti v lese. Medvěd Smokey ale paradoxně přispívá k ničivým požárům

Foto: smokeybear.com

Kampaň medvěda Smokeyho nechtěně přispěla k ničivým požárům.

Reklama

Medvěd Smokey dlouhá desetiletí Američanům klade na srdce, aby svou nezodpovědností nepřispěli k ničivým lesním požárům. Podle odborníků ale právě kampaň, jejíž je Smokey tváří, nechtěně přispěla k rozsahu požárů, kterým západní pobřeží USA čelí v posledních letech. Informuje o tom Washington Post.

Článek

„Pouze ty můžeš předejít lesním požárům“ nebo „Zájmem předejdeme 9 z 10 lesních požárů“, podobnými hesly apeluje americká vláda prostřednictvím medvěda Smokeyho už od poloviny minulého století na americké občany. Poselství je jednoduché, v lese se mají chovat zodpovědně, aby například špatně uhašeným ohništěm nezapříčinili ničivý požár.

Podle některých odborníků ale snaha vlády minimalizovat počet lesních požárů po desítkách let ve spojení s oteplující se planetou paradoxně způsobuje opak.

Spojené státy se podle listu Washington Post vážně začaly lesních požárů obávat v roce 1942 a stála za tím druhá světová válka. Několik měsíců po japonském útoku na Pearl Harbor se japonské ponorky dostaly až k západnímu pobřeží USA. Z moře podle záznamů americké vlády poslaly několik střel nedaleko národního parku Los Padres a Američané se začali obávat cíleného bombového útoku na rozsáhlé lesy podél pobřeží Tichého oceánu.

Strach na nejvyšších amerických postech panoval i z toho, že mnoho mužů bylo v té době na frontě, a případný požár by neměl kdo hasit. O dva roky později tak Američany medvěd Smokey s kloboukem na hlavě typickým pro americké rangery začal učit správně hasit ohniště.

Požáry jako přirozená součást ekosystému

Kampaň byla hned od svého začátku velice úspěšná. V porovnání se začátkem 40. let už v roce 1988 plocha zasažená požáry klesla z dvanácti milionů hektarů na necelé tři miliony hektarů. Podle některých odborníků ale populární medvěd Smokey Američany naučil, že každý požár je špatný a je třeba mu zabránit. Realita je přitom jiná.

Požáry jsou podle nich přirozenou součástí fungování ekosystému a pravidelně díky nim lesy přicházejí o starý porost. Americká vláda to ale podle Richarda Minnicha z University of California ignorovala. Americké lesy jsou tak v současnosti plné mrtvých dřevin, které slouží jako potenciální palivo požárů.

„Medvěd Smokey říká ‚pouze ty můžeš předejít lesním požárům’. Co kdybychom změnili druhou část věty? Mohl by říkat ‚pouze ty můžeš předejít zemětřesení’ nebo ‚pouze ty můžeš předejít tornádu’, to ale nikoho nenapadne,” řekl Minnich v rozhovoru pro server Grist.

S kritickým pohledem části odborné veřejnosti se, zdá se, začala ztotožňovat americká vláda. Už v roce 2007 pracovníci lesní správy varovali před agresivní protipožární politikou. Její dlouhodobé vymáhání podle nich zhoršilo kvalitu amerických lesů a vzniklé požáry se nyní složitěji dostávají pod kontrolu.

Průměrný požár je dvakrát ničivější než v 90. letech

Změny se v minulosti dočkal také sám medvěd Smokey. V jeho nejznámějším, již několikrát zmíněném hesle byl v roce 2001 výraz forest fire (lesní požár) nahrazen výrazem wildfire. Ten reflektuje nekontrolovaně se šířící požáry. Podle oficiálního prohlášení ke změně došlo, jelikož požáry se v přírodě netýkají výhradně lesů a změna má zdůraznit, že medvěd Smokey bojuje pouze proti neplánovaným a nekontrolovaným požárům.

Podle Washington Post čelí západní pobřeží USA aktuálně přibližně 110 nekontrolovaným lesním požárům o rozloze více než 2,3 milionu hektarů a letošní statistiky už překonaly ty loňské.

Průměrný požár podle listu v roce 2018 spálil plochu o rozloze 52,6 hektaru, v 80. a 90. letech pak průměrný požár zasáhl přibližně poloviční oblast.

Reklama

Související témata:

Doporučované