Hlavní obsah

Požáry v blízkosti Yosemitského parku v Kalifornii se nadále rozšiřují a vznikají další

Požár na severu Kalifornie.Video: Veronika Krátká, AP

 

Reklama

Plameny nadále sužují Kalifornii. Na severu nově vzniklý požár zatarasil jedinou dálnici vedoucí na pobřeží a oheň poblíž Yosemitského parku se stále nedaří dostat pod kontrolu.

Článek

Lesní požáry nadále pustoší Kalifornii. Nový oheň byl hlášený v okresu Shasta County. Podle agentury AP vzplanul oheň u jezera Whiskeytown a rychle se začal šířit do okolí. Člen kalifornského ministerstva lesnictví a požární ochrany uvedl, že plameny už spálily 6 kilometrů čtverečních půdy a úřady musely evakuovat několik desítek lidí. Uzavřena byla i dálnice číslo 299 vedoucí z města Redding směrem k pobřeží.

Fergusonův oheň poblíž Yosemitského parku se zatím nedaří hasičům dostat pod kontrolu. Plameny pohltily 53 čtverečních kilometrů lesního porostu v horském pásmu Sierra Nevada a podle serveru mercurynews.com se pod kontrolu podařilo dostat pouhých třináct procent zasaženého území. Na hašení v obtížném terénu se podílí více než tři tisíce hasičů za podpory flotily požárních letounů. Akci však komplikuje silný vítr.

Yosemitský park zůstává stále otevřen. Přestože je v některých místech zahalen kouřem, do oblasti denně proudí davy turistů. V některých sousedících místech ale úřady vyhlásily povinnou evakuaci.

Národní meteorologická služba v Kalifornii vydala varování před extrémním horkem, které má panovat v příštích třech dnech, a je proto zvýšené riziko vzplanutí nových požárů. Teploty by se mohly na některých místech vyšplhat až ke čtyřiceti pěti stupňům Celsia.

Provozovatel elektrické rozvodné sítě vyzval k celostátnímu dobrovolnému omezení používání elektřiny a omezil také dodávky zemního plynu v oblastech s vysokým rizikem vzniku požáru.

Reklama

Doporučované