Hlavní obsah

Ničivým lesním požárům se dá předcházet, řešení mají domorodci

Kalifornii letos zasáhl největší požár v historii.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Prastaré zkušenosti domorodých komunit nabízejí řešení zemím, které pravidelně čelí nebezpečí rozsáhlých lesních požárů. Díky kontrolovaným ohňům se počet požárů v brazilské savaně snížil o bezmála 60 %.

Článek

Svět sužují v období sucha četné lesní požáry. Komunity domorodců nabízí postiženým zemím řešení. Domorodci po celém světě spravují pozemky o rozloze bezmála 900 milionů hektarů a celoročně na různých místech zapalují kontrolované ohně, aby snížili množství vysušeného dřeva a zabránili tak rychlému šíření ničivých požárů v budoucnu. Vyplývá to ze studie latinskoamerické výzkumné skupiny Prisma Foundation, o které informovala organizace Thomson Reuters Foundation.

„Malé kontrolované ohně snižují dopady a rizika katastrofických lesních požárů,” uvedl expert Andrew Davis.

Brazilské kmeny pomohly snížit požáry o více než polovinu

V brazilské savaně se počet požárů v období sucha snížil o 57 procent poté, co místní hasičské sbory začaly spolupracovat s domorodými kmeny, upozornila výzkumná skupina. Americká lesní správa se zase obrátila na indiánský kmen Juroků poté, co si ohně na severu Kalifornie loni vyžádaly 43 obětí na životech.

Na boj s lesními požáry vydá nyní lesní správa v USA více než polovinu svého rozpočtu a podle úřadů dosáhnou tyto výdaje v roce 2025 až 67 procent rozpočtu. Kalifornii přitom letos navzdory mimořádným finančním zdrojům zasáhla nejničivější vlna požárů, upozorňují experti. S rozsáhlými požáry v lesních oblastech se v posledních týdnech potýkaly také Portugalsko, Švédsko a Řecko.

Potřeba nových strategií boje s plameny ve volné přírodě je přitom podle odborníků stále naléhavější vzhledem k tomu, že klimatické změny zřejmě povedou k nárůstu takových požárů. Magazín Nature Ecology & Evolution loni upozornil, že počet dnů, kdy je nebezpečí požárů v přírodě zvýšené, do roku 2025 vzroste z 20 na 50 procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované