Hlavní obsah

Amerického misionáře pustili po dvou letech z venezuelského vězení. Sankce USA ale platí dál

Američan propuštěný z venezuelského vězení se po dvou letech sešel s rodinou.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Josh Holt byl přes dva roky bez soudu ve venezuelském vězení. V neděli byl nečekaně propuštěn. Vláda USA gesto ocenila, ale neplánuje zmírnit sankce.

Článek

Mormonského misionáře Joshe Holta ve Venezuele obvinili z nezákonného držení zbraně, špionáže a protivládních aktivit. Bez soudu byl vězněn dva roky. Do Spojených států se vrátil i se svou venezuelskou manželkou, kvůli které do Venezuely přiletěl.

Vztahy mezi Spojenými státy a Venezuelou se vyostřily poté, co prezident Donald Trump odmítl uznat znovuzvolení Nicolase Madura prezidentem. USA poté oznámily zpřísnění sankcí za potírání demokracie, potlačování opozice a masivní korupci.

Podle Madura ale Washington chce hlavně přístup k venezuelským zásobám ropy. Obviňuje USA z ekonomické války, která vyústila v hyperinflaci. Ta zapříčinila nedostatek jídla a léků, což donutilo miliony lidí utéct z Venezuely.

Holt byl zadržen v červnu roku 2016, když byl ve Venezuele kvůli své svatbě s venezuelskou mormonkou. Hned po příjezdu do Spojených států jeli do Bílého domu, kde se přivítali s rodinou a prezidentem Donaldem Trumpem. Ten ocenil Holtovu statečnost a výdrž.

Před týdnem se ve věznici, kde se Holt nacházel, uskutečnila vzpoura trestanců. Na internet se dostalo video Holta, jak prosí o pomoc. Zařízení je určené pro odpůrce vlády prezidenta Madura.

Reklama

Související témata:

Doporučované