Hlavní obsah

Americký astronaut Andrew Feustel si po Krtečkovi bere do vesmíru další věc spojenou s Českem

Svět bez obalu.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Exkluzivní rozhovor s americkým astronautem Andrewem Feustelem, který se za pár dní chystá na svou třetí cestu do vesmíru, vám nabízí nové vydání pořadu Svět bez obalu.

Článek

Americký astronaut NASA Andrew Feustel, který se proslavil v Česku tím, že si na palubu lodí - díky českým kořenům své manželky - vzal figurku českého pohádkového Krtečka nebo Nerudovu básnickou sbírku Písně kosmické, byl hostem pořadu Svět bez obalu. Co si vezme do vesmíru tentokrát?

„Mám jedno překvapení, které vám ale neřeknu.  Bude to něco, co ukážu vašim divákům a lidem, které to bude zajímat, až během startu - takže sledujte živý přenos startu naší rakety na NASA TV na internetu, bude to tam streamováno,” říká Andrew Feustel.

„Start je v tuto chvíli plánován na 21. března v 11.45 bajkonurského času, takže si musíte zjistit, jaký je to čas v České republice. Myslím, že to je v 9 nebo v 10 večer, ale doporučuji se na ten start podívat, budete mít možnost letmo zahlédnout tohle překvapení,” dodává.

„Ale mimo toho si beru do vesmíru něco, co pro mě hodně znamená a má to také souvislost s Českou republikou. Toto je kresba, kterou nakreslil Petr Ginz a kterou mi poskytlo jeruzalémské muzeum holokaustu Jad Vašem. Petr Ginz byl český Žid, který zemřel během holokaustu. Žil v terezínském ghettu a nakonec byl převezen do Osvětimi, kde tragicky zahynul. A tato jeho kresba se jmenuje Měsíční krajina a je to pohled ze Země na Měsíc,” říká americký kosmonaut.

Pořad Svět bez obalu sledujte v neděli od 20:30 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované