Hlavní obsah

Americký nejvyšší soud: Trump nemůže zrušit program na ochranu mladých přistěhovalců

Americký nejvyšší soud nevyhověl Trumpově administrativě v otázce zrušení přistěhovaleckého programu DACA.Video: Eva Krchová, Shutterstock.com

 

Reklama

Americký nejvyšší soud v úterý připravil prezidenta Donalda Trumpa o trumf v boji s demokratickými kongresmany o hraniční zeď, když odmítl jednat o zrušení ochrany přistěhovalců, kteří se do USA dostali ilegálně jako děti. Trump v sobotu slíbil prodloužit ochranu těchto lidí výměnou za souhlas Kongresu s financováním zdi. Po úterním rozhodnutí nejvyššího soudu jsou dočasně děti přistěhovalců chráněni i bez ústupků prezidenta a jeho slib je bezpředmětný.

Článek

Dětské ilegální migranty, označované v USA jako „snílci“ (dreamers), chrání před deportací z USA dekret dřívějšího prezidenta Baracka Obamy z roku 2012. Jde zhruba o 700 až 800 tisíc lidí, kteří v USA vyrostli a cítí se tu doma. Trump v roce 2017 oznámil, že program jejich ochrany známý pod zkratkou DACA zruší. Vyvolal tím vleklé soudní spory.

Několik soudů nižší instance Trumpovo rozhodnutí zablokovalo a pře se dostala až k federálnímu nejvyššímu soudu. Ten se ale v úterý odmítl sporem zabývat, a verdikt nižších soudů tak zůstává v platnosti přinejmenším do konce letošního roku.

Plán, který prezident oznámil v sobotním projevu, počítal s prodlouženou ochranou podle systému DACA výměnou za uvolnění 5,7 miliardy dolarů (necelých 130 miliard korun) na stavbu zdi na hranici Spojených států s Mexikem. Trump by pak obnovil financování vládních úřadů, jejichž čtvrtina je od 22. prosince 2018 kvůli sporu o zeď bez peněz.

Bez ohledu na úterní rozhodnutí nejvyššího soudu demokraté Trumpův návrh odmítli, a to ještě dřív, než ho veřejně oznámil. Demokratičtí poslanci, kteří ovládají Sněmovnu reprezentantů, zatím trvají na svém stanovisku, že předpokladem debaty o jakémkoli posílení hranic je odblokování vládních financí.

Reklama

Doporučované