Hlavní obsah

Místo 11 let vězení míří domů. Barma propustila amerického novináře

Foto: Profimedia.cz

Americký novinář Danny Fenster.

Reklama

Amerického novináře Dannyho Fenstera v Barmě před několika dny odsoudili k 11 letům vězení a nucených prací. Teď je na svobodě a přes Katar poletí zpátky do Spojených států.

Článek

O Fensterově osvobození v pondělí informoval bývalý americký vyslanec při OSN Bill Richardson, který propuštění pomáhal v Barmě dojednat. Vojenská junta, která v zemi vládne od únorového převratu, oznámila, že Fenster byl omilostněn.

Barmské úřady podle všeho amerického novináře předaly přímo Richardsonovi, který se s ním následně vyfotil na letišti v hlavním městě Neipyijto před malým osobním letadlem. Médiím sdělil, že Fenster míří do Spojených států přes Katar a že do vlasti dorazí za 24 až 36 hodin.

Sedmatřicetiletého šéfeditora nezávislého zpravodajského serveru Frontier Myanmar zatkli v Barmě letos v květnu, když se pokusil odjet ze země. Soud ho shledal vinným z několika trestných činů, včetně podněcování ke vzpouře kvůli údajnému šíření nepravdivých či buřičských informací, kontaktu s nezákonnými organizacemi a porušování vízových nařízení.

„Tohle je den, v jaký doufáte, když děláte tuhle práci,“ komentoval Fensterovo propuštění Richardson, kterého citovala agentura AP. „Jsme nesmírně vděční, že se Danny konečně bude moci vrátit ke svým milovaným, kteří za něj celou tu dobu bojovali navzdory ohromným překážkám,“ dodal.

Podle AP se nikdy zcela nevyjasnilo, čím přesně se Fenster podle barmského vojenského režimu provinil. Trest, který mu soud vyměřil, byl nejtvrdší mezi sedmi novináři, o kterých je zatím známo, že byli souzeni a odsouzeni od doby, co moc v zemi převzala armáda. Podle OSN tam od převratu skončilo za mřížemi nejméně 126 novinářů či jiných zástupců mediálního sektoru, z nich 47 zůstává ve vazbě.

Richardson uvedl, že Fensterovo propuštění vyjednal při nedávné návštěvě Barmy, kde se setkal i s vůdcem vojenské vlády Min Aun Hlainem. Junta dnes skrze svůj komunikační orgán podle agentury AFP oznámila, že Fenster dostal milost „z humanitárních důvodů“. Richardson, který má s podobnými případy bohaté zkušenosti a situaci v Barmě se věnuje přes dvě desetiletí, o propuštění Američana jednal společně s dvěma japonskými vyslanci.

V Barmě je u moci vojenský režim od 1. února, kdy armáda provedla převrat, kterým svrhla demokraticky zvolenou vládu vedenou nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. Při následném potlačování protestů zemřelo přes 1200 civilistů a další tisíce lidí včetně desítek novinářů skončily za mřížemi, udává barmská Asociace na pomoc politickým vězňům (AAPP). Prakticky všechna média kritická k juntě byla umlčena.

„Danny je jedním z mnoha novinářů, kteří byli v Barmě od únorového převratu neprávem zatčeni jednoduše za to, že dělali svoji práci,“ komentoval vývoj šéfredaktor Frontier Myanmar Thomas Kean.

Reklama

Související témata:

Doporučované