Hlavní obsah

Americký prezident obvinil Čínu z útoků na e-maily Hillary Clintonové. Nepředložil žádné důkazy

Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

„Čína pronikla do e-mailů Hillary Clintonové, z nichž mnohé obsahují tajné informace. Příští krok je na FBI nebo ministerstvu spravedlnosti, jinak bude, po mnoha jiných jejich chybách, jejich důvěryhodnost navždy zničena,” tweetoval ve středu časně ráno Trump.

Článek

Čína pronikla do e-mailů Hillary Clintonové, která v roce 2016 kandidovala v prezidentských volbách. Ve svém středečním tweetu to bez jakýchkoli důkazů tvrdí americký prezident Donald Trump. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí k tomu sdělila, že takové obviňování není nic nového.

I v předchozím příspěvku napsaném ještě v úterý večer Trump uvedl, že Čína pronikla do soukromého e-mailového serveru Clintonové. „Jsou si jisti, že to nebylo Rusko (pouze žertuji)?” stojí v tweetu. Trump v něm tvrdí, že jde o důležitou věc a o tajné informace.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jin na brífinku v Pekingu řekla, že Čína podobné obvinění nepovažuje za nic nového. Sdělila také, že Čína je vůdčí silou v kybernetické bezpečnosti a je proti jakékoli formě hackerských útoků.

Americké tajné služby se domnívají, že prezidentské volby mohlo hackerskými útoky na demokraty ovlivnit Rusko. V USA bylo z hackerských útoků na počítače Demokratické strany obviněno 12 členů ruské vojenské rozvědky.

Možnou roli Ruska v amerických prezidentských volbách z roku 2016 objasňuje tým zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera.

Trump jakoukoli případnou dohodu s Rusy popírá. O tom, že za hackerskými útoky může být Čína, hovořil už loni, ale ani tehdy své tvrzení nepodpořil důkazy.

Reklama

Související témata:

Doporučované