Hlavní obsah

Americký velvyslanec King končí, z Prahy odjede v lednu

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Odcházející americký velvyslanec v ČR Stephen King v rozhovoru s reportéry Seznam Zpráv.

Reklama

Stephen King akceptoval vítězství Joea Bidena. Americká ambasáda v Česku ale bude řádově měsíce bez velvyslance či velvyslankyně. A to v době, která může být z pohledu amerických zájmů důležitá.

Článek

Americký velvyslanec Stephen King v Česku skončí. V rozhovoru pro Seznam Zprávy potvrdil, že svůj úřad opustí nejpozději 20. ledna, kdy do Bílého domu vstoupí Joe Biden.

King je politickým nominantem prezidenta Donalda Trumpa.

Své působení v Česku v roli velvyslance označil za „největší poctu svého života“.

„Americký lid promluvil, ústava funguje. Včera se sešel sbor volitelů a v mém vnímání ustanovil, že Joe Biden se 20. ledna stane 46. prezidentem Spojených států. Do té doby opustím svůj úřad,“ potvrdil ve středu Seznam Zprávám King.

„Není to jednoduchý odchod, do vaší země i do lidí, které jsem tu potkal, jsem se zamiloval,“ dodal.

Změna v Bílém domě podle něj neovlivní vztah, který mají USA se svými spojenci. „Tyto vztahy zůstávají silné, jsou založené na sdílených hodnotách a na tom, co máme jako lidé a přátelé společného,“ uvedl dále King.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Stephen King si Česko a Čechy zamiloval. Reportérům Seznam Zpráv imponovalo, že si pamatoval jména všech českých vojáků, kteří v posledních letech padli v Afghánistánu.

Žena v čele ambasády

Předání moci v USA se ale po letošních volbách odehrává ve vypjaté atmosféře. Prezident Trump zatím oficiálně porážku neuznal. Jeho právní kroky ke zvrácení volebního výsledku však americké soudy, včetně toho Nejvyššího, již odmítly.

Odjezd Kinga z Prahy znamená, že velvyslanectví USA bude bez šéfa či šéfky řádově měsíce. V USA velvyslance jmenuje prezident, ale na rozdíl od Česka je schvalují také zákonodárci, tedy Kongres.

V následujících měsících se v Česku čeká například vyhlášení tendru na rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany, které má strategický podtext. Jaderné tendry ve střední Evropě jsou „bojištěm“ velmocí.

Česká vláda nyní řeší, zda je bezpečné do tendru vpustit ruské a čínské uchazeče. Premiér Andrej Babiš ale připustil i odklad tendru na příští vládu.

„Očekávám, že můj nástupce bude nominovaný brzy, ve druhé půlce příštího roku. I do té doby tu budeme mít velmi silné diplomatické zastoupení a vedení,“ uvedl King.

Velvyslanectví po 20. lednu dočasně povede současná Kingova zástupkyně Jennifer Bachus.

Reklama

Související témata:

Doporučované