Hlavní obsah

Sonický útok? Diplomaté se vrátili z Kuby, mají poškozený sluch i mozek

Skupina amerických a kanadských diplomatů má po incidentu v Havaně poškozený i mozek.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Kuba použití sonické zbraně popírá a případ prý vyšetřuje. K incidentu mělo dojít na konci minulého roku v Havaně.

Článek

Skupina amerických a kanadských diplomatů utrpěla v hlavním městě Kuby kromě vážného poškození sluchu i mírné poškození mozku a centrálního nervového systému. Televizi CBS to potvrdil lékař, který diplomaty v souvislosti s podezřením, že se na Kubě stali terčem sonického útoku, vyšetřoval.

K incidentu došlo koncem minulého roku v Havaně, diplomaté vykazovali podivné symptomy, něco jim poškodilo sluch, trápily je bolesti hlavy a nevolnost. Nakonec se všichni museli vrátit do své země. „Víme o nezvyklých symptomech, které měli kanadští a američtí diplomaté a jejich rodiny v Havaně," uvedl dříve mluvčí kanadského ministerstva zahraničí pro BBC.

Agentura AP s odkazem na vlastní zdroje informovala o nejméně pěti amerických diplomatech, kteří byli v Havaně vystaveni útokům zvukového zařízení. Signálem o vlnové délce mimo běžnou slyšitelnost jim vážně poškodilo sluch.

Kuba použití sonického zařízení popírá a případ prý vyšetřuje. Zabývá se jím i kanadské ministerstvo zahraničí a FBI. V květnu na situaci reagovaly Spojené státy vyhoštěním dvou kubánských diplomatů z USA. Na veřejnost se ale informace dostaly až v první polovině srpna.

Diplomatické styky s Kubou USA obnovily v roce 2015 po více než 50 letech oboustranné izolace.

Reklama

Doporučované