Hlavní obsah

Kuba se loučí se svým vůdcem Fidelem Castrem

 

Reklama

Pietní shromáždění, jimiž se po celý týden Kubánci loučili se svým revolučním vůdcem Fidelem Castrem, zakončí soukromý obřad.

Článek

Pohřeb se uskuteční v kruhu rodinném

Jen v úzkém kruhu nejbližších bude urna s popelem uložena na hřbitově v Santiagu de Cuba. Na něm má hrob řada slavných Kubánců, mimo jiné národní hrdina José Martí či syn zakladatele známé likérky Emilio Bacardí, který byl santiagským starostou, nebo legenda kubánské hudby Compay Segundo.

Urna s popelem Fidela Castra, který zemřel 25. listopadu ve věku 90 let a který vládl své zemi půl století, dorazila do východokubánského Santiaga v sobotu poté, co projela celým ostrovem. Na cestě se s Fidelem Castrem loučily desetitisíce lidí. Urna přikrytá kubánskou vlajkou na armádním voze projela symbolicky po místech, na nichž Castro v lednu 1959 oznamoval vítězství revoluce a porážku Batistovy diktatury.

Castro nechtěl, aby se podle něj jmenovaly ulice

V sobotu večer místního času se pak v Santiagu konalo poslední veřejné rozloučení s Fidelem Castrem. Proslov před zaplněným náměstím Revoluce a po boku jihoamerických levicových státníků pronesl Castrův mladší bratr Raúl. „Slibujeme, že budeme bránit vlast a socialismus," hřímal současný prezident Kuby, oblečený v armádní uniformě, podobně jako to skoro celý život dělal Fidel, než uniformu vyměnil za teplákovou soupravu značky Adidas.

Nejzajímavějším sdělením Raúla Castra ale v sobotu večer bylo, že předloží v parlamentu zákon, který zakáže, aby se po Fidelu Castrovi pojmenovávaly ulice, náměstí či se mu stavěly pomníky. Tak si to prý přál jeho bratr za svého života i po své smrti, chtěl se tak vyhnout „kultu osobnosti", který provázel další komunistické vůdce jako byl Vladimir Iljič Lenin, Josif Stalin či Karl Marx.

Reklama

Související témata:

Doporučované