Hlavní obsah

Američtí motoristé uvázli ve vánici, rovnou dostali vakcínu

Ilustrační foto. (Profimedia)

Reklama

Šest šťastlivců, kteří uvázli kvůli sněhové vánici na silnici v Oregonu, dostalo očkování proti covidu. Náhodou s nimi v koloně byl i zdravotnický tým převážející zbytkové vakcíny, které bylo třeba spotřebovat co nejrychleji.

Článek

Na polní očkovací stanici se ve středu odpoledne proměnil zasněžený úsek rychlostní silnice na jihozápadě amerického státu Oregon. Ve sněhové bouři tam uvázl tým, který se vracel z třídenního očkovacího maratonu v městečku Cave Junction a měl u sebe ještě šest dávek vakcíny Moderna. Kvůli zdržení ale hrozilo, že by se dávky musely vyhodit, a tak je personál na místě aplikoval šťastným zájemcům.

„Když pracovníci a dobrovolníci úřadu pro veřejné zdraví okresu Josephine County (JCPH) ve středu dokončili svou hromadnou vakcinační akci na střední škole Illinois Valley High School, nikdo by netipoval, že budou na cestě zpět do Grants Pass zřizovat improvizovanou kliniku. Ale přesně to se stalo,“ píše na své facebookové stránce okresní úřad.

Když tým na zasněžené silnici uvázl v koloně za vzpříčeným kamionem, zbývalo mu asi šest hodin na to, aby zbývající dávky vakcíny dopravil k pacientům čekajícím v cílové stanici. Jeho členové ale dospěli k závěru, že by kvůli dopravní situaci přípravky nestihli dovézt „nezkažené“, popsal deníku The New York Times (NYT) šéf Úřadu pro veřejné zdraví v okrese Josephine Michael Weber.

„Jelikož nechtěli žádnou dávku promarnit, začali pracovníci JCPH chodit od auta k autu a nabízet zaseknutým motoristům příležitost dostat vakcínu…“ pokračuje příspěvek na facebookové stránce úřadu.

Reakce motoristů na nabídku vakcinace na silnici uprostřed lesa byly různé. Většina lidí se podle Webera v prvním momentě zasmála a poté zdvořile odmítla. „Byly to zvláštní rozhovory,“ popisoval situaci okresní činitel. „Představte si, že jste zaseklí na kraji silnice ve sněhové bouři a někdo k vám přijde a řekne: ‚Hej, nechtěli byste injekci do ruky?‘,“ řekl Weber.

Nakonec se ale dostatečný počet zájemců našel. Jeden z nich prý byl tak nadšený, že si okamžitě sundal tričko a vyskočil z vozu. Další žena uvedla, že pracuje v tamní kanceláři šerifa a zrovna byla na cestě na vakcinační kliniku se nechat naočkovat. Počasí jí ale její plány narušilo. Všech šest šťastlivců bude za čtyři týdny pozváno na aplikaci druhé dávky.

Weber uvedl, že zažil „jednu z nejskvělejších operací“ své kariéry a rozhodnutí naočkovat náhodné lidi na dálnici bylo pro něj „jednoduché rozhodnutí“.

Podobný případ, kdy se lidé ocitli ve správnou chvíli na správném místě, se udál v USA hned na začátku tohoto roku. Za 31letým Davidem MacMillanem, který si se svým kamarádem zrovna v obchodě vybíral potraviny, přišla zdravotní sestra z blízké lékárny a nabídla mu, že jeho i kamaráda naočkuje. Lékárna totiž za deset minut zavírala a přebývaly jí dvě nespotřebované dávky. Šťastný MacMillan následně celý příběh popsal na TikToku, kde se jeho video virálně šířilo.

Reklama

Doporučované