Hlavní obsah

Anatomie pádu. Natáčeli jsme, jak to ČSSD celé prohrála

Terén: Konec šťastných dní ČSSD. Proč strana ztratila voliče?Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

 

Reklama

Nejstarší politická strana opouští Poslaneckou sněmovnu. Nový díl publicistického pořadu Terén zachycuje povolební atmosféru ve štábu ČSSD a zabývá se otázkou, proč sociální demokracie ztratila voliče a co bude se stranou dál.

Článek

Ještě na konci září při zahájení horké fáze kampaně v Brně zpívala na pódiu ČSSD gospelová zpěvačka Leona Gyöngyösi „oh ČSSD, oh happy day“. Štěstí ale sociální demokracii přesto opustilo.

„Šťastné dny sociální demokracie skončily. A ten konec šťastných dní skončil v okamžiku, kdy vstoupila do vlády s Andrejem Babišem,“ domnívá se politický analytik Lukáš Jelínek.

„Ve srovnání s marketingovou mašinérií, kterou má k dispozici hnutí ANO, prostě nezvládali prodávání svých úspěchů a své práce,“ doplňuje analytik agentury Kantar CZ Pavel Ranocha.

Sociální demokracie nedokázala přesvědčit voliče, že si zaslouží jejich hlasy. Přestože předseda ČSSD Jan Hamáček ještě v první den voleb doufal, že pětiprocentní hranici pokoří, nestalo se tak. Sociální demokraté nemají jediný poslanecký mandát a jejich předseda končí.

Na otázku, jakých chyb se dopustil, Jan Hamáček neodpověděl:  „Heleďte se, na to je dost prostoru. Myslím, že to klíčové je, že jsem z toho vyvodil politickou zodpovědnost. Předám řízení strany tomu, kdo se rozhodne mě následovat. Sociální demokracie za tu svoji dlouhou historii přežila mnoho těžkých zkoušek, takže přežije i tuhletu,“ odvětil.

Otázkou je, zda právě lídr ČSSD, kterého si do svého vedení straníci opětovně dosadili letos v dubnu, byl tou správnou volbou.

„Jan Hamáček je typem spíše kuloárního politika, politika vhodného, když je potřeba spíš něco dojednat, možná třeba i odpracovat v rámci svěřeného resortu. Rozhodně Jan Hamáček není silný, charismatický lídr, který by dokázal zvedat ze židle levicový elektorát,“ komentuje schopnosti ČSSD Lukáš Jelínek.

To, že Jan Hamáček není dostatečně průbojný, se domnívá i bývalý předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek: „Samozřejmě, že Jan Hamáček není zrovna tím typem průbojného politika s nějakou vizí. To je zřejmé. Ale z toho ansámblu, který tam momentálně v té sociální demokracii je, tak je nejlepší.“

Jak hodnotí situaci ve straně její členové? Co si o odlivu voličů myslí bývalí předsedové Vladimír Špidla a Jiří Paroubek? A co bude se stranou dál? Dozvíte se v úvodním videu.

Reklama

Doporučované