Hlavní obsah

Anatomie útoku na Kapitol: Snímek za snímkem, jak rostlo násilí

S přibývajícími nahrávkami a záběry, které mapují útok příznivců Donalda Trumpa na americký Kongres ze 6. ledna 2021, vychází najevo, že šlo o výrazně násilnější akci, než se na první pohled zdálo.

Reklama

Článek

+64

Ty snímky obletěly svět: Muž, který se provokativně fotí s nohama na stole v kabinetu předsedkyně Sněmovny reprezentantů Spojených států Nancy Pelosiové. Jiný, který přes rotundu – velkou vstupní halu se schodištěm – odnáší její řečnický pultík. A samozřejmě holá hruď a rohy QAnonského šamana uprostřed historických artefaktů uskladněných v chodbách kongresu. Tyto (a další) fotografie tvořily rámec útoku na washingtonský Kapitol, kam dorazil rozlícený dav bojovat za svého prezidenta Donalda Trumpa, neschopného unést volební porážku.

Útok byl ovšem mnohem násilnější, než záběry „patriotů“ motajících se po chodbách naznačovaly. Zemřelo pět lidí, z toho po úderu hasicím přístrojem do hlavy jeden z policistů střežících kapitol.

Dalších 50 kapitolských policistů utrpělo zranění – mnozí byli pošlapáni, dostali tvrdé údery kovovými trubkami a dalšími zbraněmi, mají polámaná žebra od toho, jak je dav přimáčkl ke zdem.

V neděli pak server Politico informoval, že zemřel další kapitolský policista. Jednapadesátiletý muž si podle dosud nepotvrzených zpráv sáhl v sobotu sám na život; v té době byl mimo službu.

Lidé u sebe měli zbraně; novináři poskytli nahrávky, na kterých je patrné, že si dav přeje najít a zlynčovat viceprezidenta Mikea Pence. Například fotograf agentury Reuters Jim Bourg vypověděl, že slyšel „nejméně“ tři různé výtržníky, jak hledají viceprezidenta, kterého chtějí za zradu oběsit na stromě na Capitol Hill.

Pence měl toho dne (a později tak učinil) dokončit certifikační proces a potvrdit ve funkci nově zvolené hlavy státu Joea Bidena.

Nahrávka: Pověste Pence!

V bezprostředním ohrožení byli i novináři, které Donald Trump pravidelně označuje za „nepřátele státu“, lháře nebo zločince.

Na Instagramu lze vidět video, na kterém Trumpovi příznivci strkají do fotoreportéra AP Johna Minchilla. Snaží se mu sebrat vybavení a pak ho shodí ze zídky, ačkoli zvedal ruce a naznačoval, že odchází. Na záznamu incidentu jsou slyšet výkřiky jako „Zmiz, ku*va!“ a „My tě, ku*va, zabijeme!“

A takhle své pocity zevnitř Kapitolu popsala fotografka listu The New York Times Erin Schaffová: „Shodili mě na zem a snažili se mi vzít fotoaparáty. Začala jsem co nejhlasitěji volat o pomoc. Nikdo nepřišel, lidé se jen dívali. V tom momentě jsem si říkala, že by mě mohli zabít a nikdo by je nezastavil. Vytrhli mi jeden foťák, na druhém rozbili čočku a utekli.“

V úvodní fotogalerii si můžete do detailu prohlédnout starší i nově zveřejněné snímky, které ukazují, jak celý pochod na Kapitol a následný útok probíhaly.

Reklama

Doporučované