Hlavní obsah

Anglický Leicester se modlí a po pádu helikoptéry s majitelem klubu věří v opakování fotbalového zázraku

Foto: Alžběta Bajgartová

Kaplan Leicesteru City, reverend Andrew Hulley.

Reklama

Reuters, Sky News i BBC už s odvoláním na své zdroje uvedly, že majitel fotbalového Leicesteru City Vichaj Šrívaddhanaprabha byl na palubě vrtulníku, který se v sobotu večer zřítil a shořel u stadionu King Power. Policie ale identitu celkem 5 osob uvnitř helikoptéry ještě stále nepotvrdila. Nejen hráči Leicesteru, ale i celá anglická fotbalová veřejnost si vroucně přejí, aby došlo k zázraku jako v roce 2016, kdy leicesterské „lišky“ seznačně vyhrály Premier League.

Článek

Modlitby hráčů a zaměstnanců klubu vede reverend Andrew Hulley, duchovní pastýř Leicesteru City. Mimochodem všechny týmy dvou nejvyšších anglických fotbalových soutěží mají svého kněze. Leicester, podobně jako další kluby, je přísně nadkonfesní. Vichaj Šrívaddhanaprabha však nechával stadionu pravidelně požehnat buddhistickými mnichy a v celé leicesterské aréně visí spousta buddhistických modlitebních vlaječek.

Video: Jolana Humpálová, Jan Marek, Seznam Zprávy

Sám Andrew Hulley je ale členem King`s Church a mezi jeho „ovečkami” je pak řada muslimských fotbalistů. Reverend Hulley zvaný „Rew” se nejčastěji modlí za jednotlivé hráče, za jejich zdraví, za správné duševní rozpoložení, nebo aby si ten který zápas patřičně užili. „Co se týče výsledků, upřímně si myslím, že Bůh má na starosti důležitější věci než fotbalová skóre,“ řekl klubový kněz před časem autorovi těchto řádek.

V Anglii se na sociálních sítích po sobotním neštěstí rychle rozšířilo heslo #PrayForLeicester, Modlete se za Leicester. V těchto hodinách jde fotbalová rivalita stranou. Velkou jednotu ukazuje i samotné město Leicester. Prostranství před King Power Stadium plní kytice, plyšáky a klubové šály. Město nepřestává věřit. Možná s vědomím toho, že v posledních letech zažilo několik „zázraků”. Napřed tam pod městským parkovištěm našli ostatky anglického krále Richarda II. a potom fotbalisté City coby v podstatě největší outsideři ligové soutěže s počátečním kurzem 5000:1 získali vítěznou trofej v Premier League.

„Někteří lidé v Leicesteru drželi klubu palce celý svůj život, v časech dobrých i zlých. Pro ně je náklonnost k týmu jako vyznávání náboženství,” uvádí Andrew Hulley. Ten si podle vlastních slov uvědomuje, že celá komunita kolem Leicesteru City je jako rodina. Mimořádně navštěvovaná je velká bohoslužba, kterou reverend Hulley organizuje vždycky na konci sezony. Podobná akce by mohla následovat i po sobotním neštěstí.

Foto: Jiří Hošek

Andrew Hulley.

Kněz v rozhovoru přiznal, že většina hráčů Leicesteru City v Boha nevěří. Samotného Hulleyho ale prý fotbalisté přesto vnímají velmi pozitivně. Snad i proto, že vůči hráčům vystupuje spíš jako psycholog a přítel. „Hráči jsou překvapivě otevření ve vysvětlování, proč pro ně víra a náboženství nehrají roli.” Andrew Hulley už několikrát členům klubu a velkým fandům zorganizoval rozptýlení popela na pamětní zahradě hned vedle moderního stadionu. Leicester byl jedním z prvních klubů v Anglii, který něco takového zavedl. „Pro tyhle lidi je skoro nemyslitelné spočinout po smrti někde na hřbitově, který jim a jejich rodině absolutně nic neříká.” Podle posledních zpráv z Leicesteru je evidentní, že sympatického kněze, otce tří dětí, čeká nepochybně nejtěžší období jeho klubové činnosti, za kterou mimochodem v miliardářské soutěži nepobírá kromě lístků na zápasy žádnou odměnu.

Reklama

Doporučované