Hlavní obsah

Anglický pohár je poslední opravdu lidová fotbalová soutěž, glosují Hošek s Mádlem

Glosář Luďka Mádla s Jiřím Hoškem o FA Cupu.

 

Reklama

Kouzlo nejstarší fotbalové soutěže nemizí, FA Cup sledují plné stadiony.

Článek

První lednový víkend v roce? Tak to se jistě bude hrát FA Cup, tedy Anglický pohár, nespletla by se většina dotázaných. Tedy těch žijících za kanálem La Manche. Pohár je pro ně událost, svátek, oslava.

„Skutečnosti, že Angličané svůj pohár opravdu milují, napomáhá několik faktorů. Jednak ten stabilní lednový termín, který si opravdu nikdo nesplete. A pak také tradice televizních přenosů na kanále BBC,” zdůrazňuje Jiří Hošek, který v Londýně řadu let pracoval jako zahraniční zpravodaj.

„V časech, kdy Premier League přinášejí placené kanály, zůstává Anglický pohár, tedy FA Cup, poslední lidovou fotbalovou zábavou. Šířenou volně a zdarma,” nachází Hošek zajímavý rozměr oblíbenosti ikonické soutěže.

A lidé nezůstávají jen u televizorů, FA Cup plní také stadiony. Zápas Manchester United s Derby County sledovalo kupříkladu na Old Trafford 73 899 diváků. Už v pátek nabídl škodolibý los poháru liverpoolské derby mezi FC a Evertonem před zraky 52 531 osob.

Proč letos skončila cesta Arsenalu za obhajobou v této soutěži tak brzy? Jaká chyba stála práci trenéra Stoke City? Kdy naposled dostal Arsenal čtyři góly od soupeře z nižší soutěže? Všechny odpovědi najdete ve videu nad tímto textem.

Reklama

Související témata:

Doporučované