Hlavní obsah

Anglie, nebo Belgie? Zklamání z vyřazení střídá bronzová motivace

Foto: Oliver Sálus, Profimedia.cz

Reklama

V ruském Petrohradu je dnes na programu utkání o bronz. Anglie vyzve Belgii.

Článek

Obě mužstva se na letošním šampionátu už jako jediná potkala, bylo to v posledním zápase základní skupiny a Belgie vyhrála po gólu Januzaje 1:0. Z tohoto výsledku se ale příliš vyčíst nedá, Anglie i Belgie už totiž měly zajištěný postup ze skupiny, a tak do utkání nastoupily v pozměněných sestavách.

Ostatně prohra Anglii navíc vynesla „snadnější” cestu pavoukem, z čehož si nyní na Twitteru utahuje celá řada fanoušků. „Zvolili snazší cestu, jen aby se v zápase o třetí místo potkali zase s Belgií. To je asi stejné, jako když vás na silnici agresivně předjede auto, abyste se potkali na dalším semaforu,” napsal uživatel Figwit.

Pro tentokrát už ale obě mužstva nastoupí v základních sestavách, ukážou to nejlepší, s čím na šampionát přijela, aby po semifinálovém neúspěchu získali alespoň bronzovou medaili. Pro Anglii je to navíc vůbec poprvé v historii, kdy se na mistrovství světa utká dvakrát s jedním týmem.

Podle odborníků i bookmakerů se můžeme těšit na ofenzivní fotbal, přeci jen, jde „pouze” o bronz, a tak není na co čekat a proč taktizovat. Od roku 1978 jsme viděli deset světových šampionátů a na všech z nich v duelu o třetí místo padly alespoň tři branky.

Podle sázkových kanceláří je favoritem utkání Belgie. Angličané na turnaji neporazili žádného soupeře z užší světové špičky. Fotbalisté Albionu se trápili proti Tunisku v základní skupině, v osmifinále proti Kolumbii postoupili až po penaltovém rozstřelu. V semifinále s Chorvatskem sice Anglie byla zpočátku lepším týmem, závěr zápasu ale nezvládla.

Na druhou stranu z týmu vyzařuje klid a sehranost kolektivu. Trenér Gareth Southgate se dle svých slov obával po prohraném semifinále ztráty motivace svých svěřenců. Do zápasu, který „žádné mužstvo hrát nechce”, ale nakonec angličtí fotbalisté vstoupí s nově načerpanou energií, navzdory trenérovým dřívějším obavám.

Najít motivaci po prohraném semifinále a rozplynutí snu o vítězství celého turnaje je velice složité.  Southgate připomíná, že jeho tým měl finálovou účast opravdu na dosah ruky. Hráči se ale s prohrou vyrovnali. „Reprezentují Anglii, proto nemají ani jinou možnost, než se s tím vyrovnat. Kde je očekávání, tam je i víra. A hráči najednou viděli, že jim věří fanoušci i celá země,” přiblížil trenér momentální rozpoložení svých svěřenců. Tréninku v Petrohradě se zúčastnilo všech třiadvacet hráčů včetně Kierana Trippiera, který opouštěl zápas s Chorvatskem v slzách.

Podívejte se, co si myslí o posledních bojích na MS brankáři Petr Čech a Tomáš Koubek

Video: AP

Cílem Angličanů je zakončit turnaj výhrou a přivézt domů bronzové medaile. V celé historii totiž získali na světových šampionátech jen jediný cenný kov - a to chce Albion nyní napravit.

Belgie na šampionátu předvedla atraktivní fotbal a může se pyšnit patrně nejlépe rozloženou ofenzivní silou na turnaji. Na finále to přesto nestačilo. Po třech suverénních výhrách v základní skupině přišlo drobné zaváhání v duelu s Japonskem, kdy Belgičané prohrávali už 0:2, nakonec pro ně ale všechno dobře dopadlo a v následném zápase si smlsli na favorizovaných Brazilcích.

Až nakonec přišla semifinálová porážka od Francie, která výborně bránila a na začátku druhé půle po rohovém kopu udeřila. Boj o bronz ale bude pro Belgičany jistě motivující záležitostí, stejně daleko na světových šampionátech totiž byli naposledy v roce 1986, kdy skončili čtvrtí.

Zápas o třetí místo mezi Belgií a Anglií startuje v Petrohradu v 16 hodin.

Video: Rozhovor s Pavlem Kukou o světovém šampionátu

Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované