Hlavní obsah

Británie vyzkouší návrat diváků na hromadné akce

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Britská vláda vyzkouší v Anglii řadu opatření včetně „očkovacích pasů“, které by měly umožnit bezpečný návrat lidí na sportovní utkání či do nočních klubů. Omezený počet diváků zhlédne například finále fotbalového FA Cupu.

Článek

Nový systém, který by měl být krokem na cestě k předcovidovému normálu, bude zohledňovat, zda se osoba podrobila očkování, nedávnému negativnímu testu nebo má kvůli pozitivnímu testu v posledních šesti měsících přirozenou imunitu.

Zkouška, která podle BBC proběhne na devíti akcích, bude sloužit k posouzení, zda lze velké akce pořádat v uzavřeném prostředí, aniž by bylo nutné se sociálně distancovat. Systém zřejmě nezmění pravidla, která jsou v současnosti platná pro veřejnou dopravu, obchody nebo hospody. V takových zařízeních by se „očkovací pasy“ vyžadovat neměly.

Premiér Boris Johnson uvedl, že země v posledních měsících učinila obrovský pokrok. V Británii, která podle premiéra očkuje proti covidu-19 nejrychleji v Evropě, dostalo první dávku covidové vakcíny už více než 30 milionů lidí. Je to 57 procent dospělé populace, uvedla televize Sky News s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví.

„Děláme vše, co je v našich silách, abychom umožnili znovuotevření naší země, aby se lidé mohli co nejbezpečněji vrátit k hromadným akcím, cestování a dalším věcem, které mají rádi. Tato zkouška v tom bude hrát důležitou roli,“ uvedl Johnson.

První takové akce začnou za necelé dva týdny. Jedním z testů bude večerní program, který se chystá na 15. dubna v liverpoolském klubu Hot Water Comedy. Mezi další patří finále fotbalových pohárů FA Cup a Carabao Cup nebo mistrovství světa ve snookeru v Sheffieldu. Návštěvníkům se rovněž otevře venkovní kino Luna nebo noční klub Circus v Liverpoolu.

Probíhají také revize opatření, která se zabývají mezinárodním cestováním. To Británie uvolní nejdříve 17. května, pravděpodobně k tomu ale dojde ještě později. Podle listu The Guardian země zavede systém semaforu, jenž lidem usnadní cestování do méně rizikových zemí, které mají zároveň vysokou míru vakcinace obyvatelstva.

Podle vládního plánu na znovuotevření ekonomiky bude moci omezený počet lidí sledovat fotbalové zápasy z ochozů stadionů nejdříve 17. května, s otevřením nočních klubů se počítá nejdříve 21. června, uvádí web BBC.

Ministr sportu Nigel Huddleston uvedl, že zatím nebylo přijato žádné rozhodnutí o očkovacích potvrzeních a jejich podobě. Uvedl, že počáteční pilotní projekty „žádný prvek certifikace téměř jistě zahrnovat nebudou“ a že vláda se bude zabývat například i hygienickými opatřeními.

Při zkušebních akcích v nadcházejících měsících se podle BBC bude také zkoumat, jak by návratu diváků mohlo pomoci testování přímo před danými akcemi, ale i po jejich skončení. Huddleston uvedl, že premiér obdrží zprávu o výsledku zkušebního programu koncem května, a naznačil, že v průběhu roku by na seznam akcí, kam budou moci Britové zavítat, mohly přibýt další.

Debaty o očkovacím pasu však vyvolaly znepokojení zákonodárců jak u labouristů, tak i v Johnsonově vlastní straně. Až 72 poslanců napříč stranami podle webu The Guardian podepsalo závazek, že se postaví proti „rozdělujícímu a diskriminačnímu“ systému očkovacích průkazů. Vládní plán kritizují i skupiny hájící občanská práva. Ty plán podle Guardianu považují za narušení základních občanských svobod.

Anglie vstoupila do další fáze rozvolňování protikoronavirových opatření a tamní obyvatelé si mohou po několikaměsíční uzávěře užívat nových svobod. Další milník Anglii čeká za dva týdny, kdy se plně otevřou venkovní prostory restaurací, ale také kadeřnictví, posilovny a vnitřní bazény.

Od 17. května by Angličané mohli navštěvovat vnitřní prostory restaurací a barů, zajít si do kina nebo se ubytovat v hotelu. Zvýší se i povolený počet lidí pro setkání vevnitř i venku.

S více než 126 000 mrtvými má Velká Británie pátý nejvyšší počet zemřelých na koronavirus na světě. Země podle agentury Reuters také zažila jeden z nejhlubších hospodářských poklesů v historii. Rychlá distribuce vakcín však naděje na restart ekonomiky posílila.

Reklama

Doporučované