Hlavní obsah

Ani lékaři už nedoufali. Těhotná přežila těžký průběh covidu, i dítě je zdravé

Svět bez obalu: Maďarka Szilvia Bedo-Nagyová měla v těhotenství těžký průběh koronavirové nákazy. Porodila zdravé dítě a sama skončila v umělém spánku. Přežila.Video: RFE/RL

 

Reklama

Maďarka Szilvia Bedo-Nagyová na porod nebude vzpomínat ráda. Vlastně na něj nebude vzpomínat vůbec, nepamatuje si jej. Porodila v den, kdy byla s těžkým průběhem covidu-19 přijata na jednotku intenzivní péče.

Článek

Vraťme se ale na úplný začátek. Szilvia byla v 8. měsíci těhotenství, když zjistila, že je pozitivní na koronavirus. Lékaři ji proto poslali do domácí karantény.

„Musela jsem se ale okamžitě vrátit do nemocnice,“ vzpomíná Szilvia. „Bylo mi hrozně špatně. Nemohla jsem dýchat. Měla jsem i zápal plic. V nemocnici mě okamžitě přijali. Pamatuji si z toho jen málo. Vím, že tam byla velmi milá doktorka, která bojovala o to, abych byla okamžitě převezena do nemocnice v Budapešti. A ještě tu noc jsem Napsugar císařským řezem porodila.“

Výběr jména dcery byl symbolický: Napsugar v maďarštině znamená štěstí.

Szilvia byla následně přesunuta na jednotku intenzivní péče budapešťské nemocnice, kde byla umístěna na lůžko s ventilátorem. Lékaři jí zároveň uvedli na několik dní do umělého spánku.

O dceru se během té doby staral manžel. Lékaři mu nedávali dobré prognózy, nevěděl, zda se jeho manželka ještě někdy probudí. V té době totiž přežilo pouze asi 10 % pacientů s nemocí covid-19, kteří byli připojeni na ventilátory. „Doktor mi řekl, že to asi v noci nezvládne. Že je bez šance,“ popisuje dramatické události manžel Jozsef.

„Na Štědrý den, když jsme byli u mé matky, mi volali z nemocnice, že se mi má manželka snažila zavolat. Byl jsem v šoku. Doktor mi řekl, že ji probudili a že s ní komunikují prostřednictvím jejích očí. Druhý den jsem za ní do nemocnice přijel. Byla vzhůru, a když jsem se jí na něco ptal, tak mi odpovídala jen očima,“ dodává manžel.

„Probudili mě několik dní před silvestrem, ale já si pamatuji jen Nový rok,“ vzpomíná Szilvia.

„Přiťukli jsme si dětským šampaňským, abych i já měla něco z toho svátku, ale vůbec jsem neměla ponětí, co se se mnou vlastně předtím dělo. Ukázala jsem jim na své břicho, abych se zeptala, zda jsem porodila. Nemohla jsem stále ještě mluvit, protože jsem byla připojená k ventilátoru. Doktor mi tehdy řekl, že se dítě narodilo už před nějakou dobou a je zdravé.“

Lékař prvorodičky Bela Merkely tvrdí, že to byl zázrak, že přežila. „Když není dostatečný přísun kyslíku do životně důležitých orgánů, tak je jediný způsob, jak zachránit pacienta, a to připojit ho na umělé plíce. Příběh Szilvie je opravdu fascinující, protože nevím o žádném podobném případu ve střední Evropě, kdy by se podařilo tak složitý případ vyřešit,“ říká její ošetřující lékař.

Szilvia se zatím pomalu uzdravuje, ale kvůli dlouhé hospitalizaci má problémy s chůzí a s proleženinami. Bolest jí prý vynahrazuje malá Napsugar.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované