Hlavní obsah

Ani nejrychlejší očkování nezabere hned. Izrael je v nejhlubší krizi

Foto: Profimedia.cz

Snímek zdravotníků pečujících o pacienta s koronavirem z nemocnice v severoizraelském městě Haifa.

Reklama

Ve čtvrtek měl v Izraeli skončit v pořadí už třetí lockdown, místo toho ho ale vláda prodloužila do 31. ledna. Ani nejrychlejší tempo očkování na světě nestačilo k zpomalení šíření, nakažených přibývá nejvíc od začátku pandemie.

Článek

Izrael podle dat k 20. lednu proočkoval přes 33 % populace. Tento týden vakcínu dostává věková skupina nad 40 let, u některých ze zdravotních pojišťoven už si můžou termín rezervovat i starší 35 let. Zhruba pětina z celkového počtu očkovaných dostala i druhou dávku vakcíny, napsal ve středu JeruzalemPost s odkazem na o den starší data, kdy bylo proočkováno 28 % populace.

V porovnání s celým světem je takové tempo očkování bez nadsázky nevídané. Na efekt v podobě zlepšení koronavirové situace v zemi ale přesto židovský stát stále čeká. Momentálně je na tom nejhůř od začátku pandemie ve všech klíčových statistikách.

Vrchol třetí a dosud největší vlny

Rekord v denním počtu nově nakažených padl v úterý, kdy se číslo poprvé přehouplo přes 10 000. Denní počty mrtvých jsou prakticky na stejné úrovni jako při vrcholu podzimní vlny v říjnu, pohybují se v nižších desítkách. Izraelský zpravodajský portál Ynetnews v dnešní zprávě informuje, že rekordní je i nejnovější denní nárůst denního počtu pacientů na ventilátorech.

Ještě ve středu přitom Times of Israel informovaly , že právě alespoň počet vážných případů ve čtyřech předešlých dnech klesal. Momentálně má Izrael 1132 pacientů ve vážném stavu a 317 pacientů na ventilátorech. Poprvé za poslední tři měsíce rovněž tento týden vystoupala pozitivita testů nad 10 %.

Times of Israel rovněž vypíchly statistiku Oxfordské univerzity, podle níž byla země za posledních sedm dní od tohoto úterý první na světě v počtu potvrzených nákaz na počet obyvatel před Portugalskem, Andorrou a Českou republikou. Nutno podotknout, že je Izrael zároveň za stejné období čtvrtý nejlepší na světě v počtu testů na obyvatele.

Proč vakcína ještě „nezabrala“?

Situaci v zemi bedlivě nesledují jen tamní odborníci, ale celý svět. Pro ostatní státy totiž Izrael slouží jako varovný příklad. Svět při pohledu do Izraele vidí, že ani tam, kde už je proočkována taková část populace, o které si může nechat zdát, covidová situace nadále neumožňuje všemi vyhlížené rozvolňovaní opatření. Spolehlivou odpověď na otázku, proč to tak je, nikdo nemá. Vysvětlení se nabízí hned několik.

Imunita chce svůj čas

Podle prvního z nich se v židovském státě ukazuje, že farmaceutické firmy při prohlášeních o časovém horizontu nutném k plné imunitě nebyly přehnaně opatrné. Tedy že získání imunity chce prostě svůj čas.

Jak už bylo zmíněno, drtivá většina z očkovaných Izraelců totiž dostala teprve první ze dvou dávek, k tomu připomeňme, že firma Pfizer, jejíž vakcínou se očkovala většina Izraelců, slibuje dosažení plné slibované efektivity vakcíny 95 % až nejméně po týdnu od podání druhé dávky.

Míra efektivity první dávky vakcíny je momentálně ještě málo prozkoumaná na to, aby ji šlo s jistotou přesně vyčíslit. Právě díky tvrdým datům z izraelských zdravotních pojišťoven získaných od reálných pacientů se ale dá očekávat, že se to stane minulostí.

„První dávka nechrání tak, jak jsme si mysleli“

Nachman Aš, který koordinuje protiepidemická opatření, tento týden prohlásil, že ochrana, kterou vakcína od Pfizeru dává po první dávce, „není tak velká, jak jsme si mysleli“ a jak ji prezentovala samotná společnost Pfizer. BBC k tomu ve středu přidala jeho citaci z izraelského Armádního rádia, kde Aš prohlásil, že na základě dat z dosud nepublikované izraelské studie mezi očkovanými první dávkou po 14 dnech padá procento infekcí o 33 %. Když tamní ministerstvo zdravotnictví minulý týden oznámilo vůbec první předběžné odhady, počítalo s 50 %.

Pfizer už dříve uvedl, že v takovém případě by měla být vakcína účinná na 52 %. Účinností je ale tady myšlena ochrana před těžkým průběhem, a nikoliv šířením infekce.

Haaretz v úterý, kdy přibyl rekordní počet nakažených, napsal, že k tomuto dni se nakazilo 12 400 již očkovaných Izraelců, přičemž těch, kteří dostali druhou dávku, mezi nimi bylo jen 69. Vládní data ukázala, že pozitivita u skupiny 100 000 lidí, kteří byli všichni do týdne od první dávky otestováni, byla 5,4 %, u skupiny 67 000 otestovaných po 14 dnech 8,3 % a u skupiny 20 000 otestovaných mezi 15. až 21. dnem 7,2 % a u 3200 lidí testovaných mezi dnem 22 a 28 po první dávce už jen 2,6 %.

Nové varianty

Dalším důvodem, proč vakcína situaci v Izraeli zatím nezlepšila, můžou být i nové varianty koronaviru. Myslí si to i Nachman Aš, který řekl, že „si není jist“, jestli proti britské variantě vakcína od Pfizeru chrání.

K obavám z nových variant viru přispěla i zpráva o desítce hospitalizovaných těhotných žen. Server izraelské stanice I24 v úterý citoval ředitele jedné z porodnic, který řekl, že by mohlo jít o důsledek šíření „nebezpečnějšího kmene koronaviru“. I to zřejmě hrálo roli v středečním rozhodnutí ministerstva zahrnout těhotné do prioritní skupiny v přístupu k vakcíně.

Britská varianta koronaviru byla v Izraeli detekována už před měsícem. V souvislosti s možností, že je zodpovědná za rychlé šíření viru v zemi, ji zmínil i ministr zdravotnictví Edelstein.

Staré problémy

Svou roli jistě hraje i přetrvávající problém s nedodržováním bezpečnostních opatření zejména ultraortodoxní komunitou.

Takhle se v Bnei Braku slavila svatba během lockdownu:

Ynetnews ve středu přinesl záběry z města Bnei Brak, které obývají ultraortodoxní židé. Tisíce studentů se tam vydaly do ješiv, i když mají být školy uzavřené. Jeden z chasidských rodičů si novinářům postěžoval, že nemají jinou možnost, protože to nařídili rabíni. V Jeruzalémě proti nepovolenému shromažďování ultraortodoxních židů zasahovala policie, po které házeli obyvatelé kameny.

Reklama

Doporučované