Hlavní obsah

Ani sonické útoky, ani cvrčci. Nová studie odhaluje, proč zřejmě onemocněli američtí diplomaté na Kubě

Foto: Pixabay / ekamelev

Za záhadnou nemocí mohou stát postřiky proti komárům.

Reklama

aktualizováno •

Dvě desítky amerických a kanadských diplomatů na Kubě před třemi lety postihla záhadná nemoc. Závratě, zvonění v uších, bolesti, rozmazané vidění, problémy s pamětí a koncentrací. Tyto symptomy připsalo americké ministerstvo zahraničí „sonickému útoku“ ze strany Kuby. Po třech letech přichází kanadský tým odborníků s novou teorií záhadného onemocnění.

Článek

Někteří američtí a kanadští diplomaté či jejich příbuzní si po krátkém pobytu v Havaně stěžovali na poškození sluchu, bolesti hlavy, závratě či poruchy spánku. Mnozí tvrdili, že slyšeli vysoké šumivé zvuky. Amerika tehdy obvinila Kubu z akustických útoků a Donald Trump v roce 2017 kubánskou vládu označil jako „zodpovědnou“ za nemoc diplomatů. Kuba veškerá obvinění odmítla. O rok později Američané oznámili, že práci svých zaměstnanců na Kubě kvůli „obavám o jejich zdraví“ omezuje na minimum.

Nemoc, kterou vládní pracovníci trpěli, se stala známou jako Havanský syndrom. Podle kanadského týmu vědců ale spíše než sonický útok diplomaty před třemi lety postihly vedlejší účinky používání insekticidů proti viru Zika, píše server CNN.

Na vině jsou chemikálie

Kanadští vědci do února letošního roku prováděli testy na 26 kanadských diplomatech a zjistili u nich „nadměrný výskyt inhibitorů cholinesterázy“. Cholinesterázy jsou skupiny enzymů potřebné pro správné fungování nervového systému a právě ty mohly být poškozeny insekticidy. Že je výsledek definitivně platný, studie zatím nepotvrdila.

„Důležité je, že určité chemické pesticidy, jako jsou organofosfáty a karbamáty, působí proti hmyzu inhibicí účinku cholinesterázy. Pro člověka mohou být jedovaté,“ uvádí studie.

Diplomaté podstoupili psychologická vyšetření, krevní testy a vyšetření mozku. O 200 dnů později vyšlo najevo, že u 24 testovaných „existují abnormality, které naznačují trvalé poškození rozsáhlých mozkových sítí.“

Testy potvrdily i přítomnost Temefosu, který se na Kubě používá k hubení komárů. Používání látky agentura pro ochranu životního prostředí ve Spojených státech zakázala už v roce 2011. Na Kubě a v dalších zemích se ale chemikálie používá stále. V době onemocnění diplomatů se Kuba snažila zastavit šíření viru Zika za pomocí hromadných vnitřních i venkovních fumigací. Podle záznamů ambasády lidé v lednu 2017 v kanadských kancelářích častěji používali spreje proti komárům.

Cvrčci, odposlechy nebo komáři?

V minulém roce jiný výzkumný tým z Michiganské univerzity přišel s domněnkou, že akustický útok nebyl cílený, jak tvrdí americká strana, ale neodbornou snahou o odposlechy. Americká média začala spekulovat o útocích kubánských tajných služeb nebo o otravě jedem či biologickou zbraní. Počátkem letošního roku přišli dokonce vědci z univerzit v Kalifornii a britském Lincolnu s vysvětlením, že akustické útoky na občany USA způsobili cvrčci.

„Hodně se diskutuje o tom, jaké zdravotní poškození tito lidé utrpěli, a zda vůbec bylo způsobeno stejnou příčinou. Já mohu jen říci, že na nahrávce zveřejněné agenturou AP je zvuk cvrčka," řekl podle deníku Guardian jeden z autorů studie Alexander Stubbs z Kalifornské univerzity v Berkeley. Druhý z vědců, Fernando Montealegre Zapata z univerzity v anglickém městě Lincoln dodal, že takové zvuky slyšel od místního druhu cvrčka, když vyrůstal v Jižní Americe.

„Je to opravdu divné, je to lékařská záhada," komentoval výsledky podrobného zkoumání mozku postižených Američanů vědec Randel Swanson. U řady z nich byl zjištěn úbytek takzvané bílé hmoty, tkáně míchy a mozku, která je umístěna pod mozkovou kůrou. Žádné podobné postižení mozku prý neurologové nikdy neviděli.

Někteří experti podle agentury AP tvrdí, že nic nedokazuje souvislosti nálezu s pobytem postižených na Kubě. Experti nevylučují, že skutečnou příčinu potíží se nikdy nepodaří objasnit. Mnozí postižení se navíc zotavili. „Jak jde čas, bude stále těžší určit, co se doopravdy stalo," prohlásil Swanson.

O tom, že výzkumy ještě zdaleka nejsou u konce, mluvil i jeden ze spoluautorů nejnovější studie. „Trvalo nám několik měsíců dojít k tomuto závěru a ještě je před námi spousta výzkumů. Ale je to začátek odpovědi na otázku, co se vlastně stalo,“ uvedl profesor neurovědy Alon Friedman.

Reklama

Související témata:

Doporučované